Na protestih v Milwaukeeju tudi streli, en poškodovan, 14 aretiranih

0

V Milwaukeeju v ameriški zvezni državi Wisconsin so v nedeljo zvečer že drugo noč potekali protesti, do katerih je prišlo potem, ko so policisti v soboto ubili temnopoltega oboroženega moškega. Protestniki so razgrajali po ulicah in metali predmete na policiste. Drugo noč je po navedbah policije prišlo tudi do streljanja.

Lokalna policija je po poročanju britanskega BBC tvitnila, da je bilo minulo noč pred in po polnoči po lokalnem času na več krajih, kjer so potekali protesti, slišati strele. Enega poškodovanega so policisti rešili v oklepno vozilo in ga odpeljali v bolnišnico, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Policisti so aretirali 14 ljudi. Kot je danes še sporočil načelnik policije Edward Flynn, so s ciljem nadzora nad nasiljem uvedli policijsko uro za najstnike, ki se bo začela ob 22. uri po lokalnem času. Ponoči so zabeležili več kot 30 incidentov s strelnim orožjem, požganih je bilo več smetnjakov, a nasilje ni doseglo ravni tistega v noči na nedeljo, ko je bilo požganih šest poslovnih prostorov.

Enega od policistov je prvi dan protestov skozi okno patruljnega avtomobila v glavo zadela opeka, zaradi česar so ga odpeljali v bolnišnico.

Povod za proteste je bilo sobotno ravnanje policijske patrulje, ki je ustavila dva osumljenca, ta pa sta nato peš pobegnila. Kot je pojasnila policija, je med zasledovanjem policist ustrelil enega od osumljencev, ki je bil oborožen s polavtomatskim ročnim strelnim orožjem. Ustreljeni 23-letnik je bil domačin z dolgo kriminalno preteklostjo, orožje pa je ukradel marca med vlomom. Poškodbam je kasneje podlegel.

Župan Milwaukeeja Tom Barrett je takoj pozval k umiritvi razmer in poudaril, da prebivalci nočejo nasilja. Guverner Wisconsina Scott Walker je v pomoč policiji vpoklical tudi nacionalno gardo.

V ZDA je v zadnjem času že potekalo več protestov proti policijskemu nasilju, predvsem nad temnopoltimi. Na protestih v Dallasu je pred časom strelec ubil pet policistov, več policistov in civilistov pa ranilo. (sta)

policija ameriska trak

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen