Združeni arabski emirati prevzeli 15 zapornikov iz Guantanama, slednjega Obama zapira

0

Združeni arabski emirati so prevzeli 15 zapornikov iz Guantanama na Kubi, je danes sporočilo ameriško obrambno ministrstvo. To je ena največjih premestitev iz tega zapora za teroristične osumljence v ameriškem oporišču na Kubi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Guantanamu zdaj ostaja še 61 zapornikov, od tega še 19 takih, ki jim je odobrena izpustitev v drugo državo. Od terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001 je šlo skozi to taborišče okoli 780 zapornikov, navaja AFP.

Pentagon je v imenu ZDA izrazil veliko hvaležnost Združenim arabskim emiratom, da so prevzeli zapornike. V skupini je tudi več jemenskih državljanov, za katere je imel Pentagon precej težav pri iskanju države, ki bi jih sprejela. V njihovo domovino jih namreč niso mogli poslati, ker tam divja državljanska vojna, še navaja AFP.

Zapornike iz Guantanama v Združenih arabskih emiratih načeloma čaka vrnitev na svobodo, sicer pod določenimi pogoji in pod varnostnim nadzorom, še navaja AFP in dodaja, da je v skupini tudi Afganistanec Obajdulah, ki naj bi leta 2001 skrival mine. V Guantanamu je preživel 14 let, ne da bi mu sodili.

V organizaciji Amnesty International so že pozdravili potezo ZDA in Združenih arabskih emiratov. Kot so ocenili, je to pomemben znak ameriškega predsednika Baracka Obame, da si želi zapreti Guantanamo še pred koncem svojega mandata. Ob nastopu njegovega položaja je bilo npr. v Guantanamu 242 zapornikov. Pri tej svoji želji se sicer vseskozi sooča z močnim nasprotovanjem republikancev. (sta)

guantanamo

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen