Znanstvena ugotovitev: Zaspanost morda posledica preveč spanja

0

Občutek zaspanosti tekom dneva je lahko pri človeku posledica prevelike količine spanja, ugotavlja direktor interdisciplinarnega centra za medicino spanja v dobrodelni bolnišnici v Berlinu, nemški zdravnik Ingo Fietze. Zato poziva tiste, ki se po sedmih ali osmih urah spanja zbudijo čili in vedri, da vstanejo in začnejo dan.

“Če je vaš spanec zdrav, je to mogoče,” meni Fietze in izpostavlja, da sicer po drugi strani to ne pomeni, da je 10 ur spanja preveč in da bo povzročilo dnevno utrujenost.

“V bistvu bi bilo treba spati toliko, kot zahteva vaše telo,” je po poročanju nemške tiskovne agencija dpa dejal nemški strokovnjak.

A ljudje pogosto, potem ko se po zadostnih sedmih ali osmih urah spanca zbudijo, naredijo napako in se v postelji preprosto le obrnejo na drug bok ter zadremajo.

“A telo ne pade nazaj v globok spanec,” pojasnjuje Fietze, zato oseba zaradi dodatnega spanja ne bo bolj sveža in bodra, ravno nasprotno. “To je tako kot kratek krepčilni spanec ob napačnem času ali predolga popoldanska siesta.”

Fiezte tistim, ki se sveži in bodri zbudijo po sedmih ali osmih urah spanca, sporoča: “Spravite se iz postelje!” (sta)

moski zaspan

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen