Podpora SMC strmoglavila, SDS na prvem mestu kot edina stranka z dvomestno podporo

3

Decembrsko javnomnenjsko raziskavo Dela je zaznamoval velik padec podpore vladajoči stranki SMC. Ta sicer še vedno ohranja drugo mesto, a ji je podpora z novembrskih 11,5 odstotka padla na 7,6 odstotka. Prva ostaja SDS s 13 odstotki. Veliko podpore je izgubila tudi vlada.

Na drugi strani je precej pridobila SD, ki se je decembra s 7,1-odstotno podporo zavihtela na tretje mesto in prehitela ZL, ki bi jo volilo 5,1 odstotka vprašanih. Nekoliko sta pridobila tudi NSi (3,1 odstotka) in DeSUS (2,6 odstotka). V parlament bi se uvrstila tudi SNS (1,8 odstotka), medtem ko to še vedno ne bi uspelo SLS (1,5 odstotka). Stranke ZaAB pa Delova anketa ne zaznava več. Decembra je tudi veliko več takšnih, ki ne bi volili nobene politične stranke (17,1 odstotka).

Veliko podpore je izgubila tudi vlada. Če je novembra še dobila povprečno oceno 2,62, ta decembra znaša 2,45. Iz ankete je razvidno, da vlado zdaj podpira bistveno manj ljudi, povečalo pa se je število tistih, ki njeno delo ocenjujejo zelo negativno. Ta mesec slabše ocenjujejo tudi delo parlamenta – povprečna ocena je 2,41.

Decembrski barometer priljubljenosti politikov zaznamuje izrazito znižanje ocene predsedniku vlade Miru Cerarju in posledično strm padec na lestvici s četrtega na deseto mesto. Ocena se je najbolj zvišala evropskemu poslancu Lojzetu Peterletu, ki je na osmem mestu.

Predsednik republike Borut Pahor je še vedno najbolj priljubljen politik, decembra je svoj položaj na vrhu še okrepil. Druga je evropska komisarka Violeta Bulc, tretja evropska poslanka Tanja Fajon, predsednik DZ Milan Brglez pa je četrti. Sledijo predsednik SD Dejan Židan, poslanka ZL Violeta Tomić in pravosodni minister Goran Klemenčič.

Anketo je med 7. in 10. decembrom na vzorcu 600 anketirancev opravil Delo Stik. (sta)

sds-simbolicna011

Št. komentarjev: 3
 1. kekec pravi

  Tako je ko vodijo vlado FDV doktorji in falirani doktoji, ki ne znajo uporabiti zdravo kmečko pamet, potem pa izpadejo kot nesposobne budale.

 2. pubec pravi

  Kakec spet pametuješ potem pa izpadeš ……………..?

 3. Jezus Kristus iz Nebes pravi

  Ja Ja saj dvomestno bo ostalo tudi n volitvah cca 11,saj to je tudi dvomestna številka
  Lp
  Jezus iz nebes

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen