Sodišče v Egiptu potrdilo smrtne kazni 183 islamistom

0

Egiptovsko sodišče je danes potrdilo smrtne kazni 183 islamistom, vključno z vodjo Muslimanske bratovščine Mohamedu Badieju. Štirim obtoženim je sodišče smrtno obsodbo spremenilo na dosmrtno ječo (med njimi dvema ženskama), medtem ko je preostalih 496 obtožencev oprostilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Danes obsojeni so bili na obravnavi, ki je trajala približno 15 minut, obtoženi vpletenosti v umor in poskus umora policistov v mestu Minia 14. avgusta lani.

Mesec pred tem je vojska odstavila takratnega predsednika Mohameda Mursija, sicer prvega demokratično izvoljenega predsednika Egipta. Zaradi tega je v državi prišlo do nemirov in spopadov, v katerih je bilo ubitih več sto njegovih privržencev, več tisoč pa so jih strpali v zapore.

Egiptovska vlada je nato decembra lani Muslimansko bratovščino prepovedala in jo razglasila za teroristično organizacijo.

Sojenje so kritizirale številne svetovne in egiptovske organizacije za človekove pravice.

Po egiptovski zakonodaji o vseh smrtnih obsodbah odloča še visoki islamski predstavnik, preden jih potrdijo.

Sodišče v mestu Minia, 240 kilometrov južno od Kaira, je sicer v marcu na smrt obsodilo 529 članov Muslimanske bratovščine, a je nato 492 smrtnih kazni spremenilo v dosmrtno ječo. (sta)

egipt na smrt obsojeni 53

Na smrt obsojeni pripadniki Muslimanske bratovščine v Egiptu

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen