Porošenkovo prekinitev ognja kritizira ukrajinska vojska

0

Ukrajinsko enotedensko enostransko prekinitev ognja na vzhodu Ukrajine je danes kritiziral ruski zunanji minister Sergej Lavrov, naletel pa je tudi na kritiko same ukrajinske vojske. Enostranska prekinitev ognja je za ukrajinske vojake “strateška napaka”, Lavrov pa meni, da ne pomeni nobenega napredka v dialogu, ponekod pa celo zveni kot ultimat.

Poveljnik bataljona Asov, Andrej Bilezki je dejal, da je enostranska prekinitev ognja, ki jo je Porošenko ukazal v petek zvečer, za ukrajinske vojake “strateška napaka”. Menil je, da bi morali zapreti meje z Rusijo, s čimer bi preprečili nadaljnji prehod teroristov. Bataljon Asov vodi protiteroristične operacija proti proruskim separatistom na vzhodu Ukrajine.

Njegov mirovni načrt so kritizirali tudi v Rusiji. Ruski zunanji minister Lavrov je ob robu obiska v Savdski Arabiji dejal, da dokument ne zajema nobenega napredka v dialogu in v nekaterih točkah celo zveni kot ultimat. “To sploh ni to, o čemer je Petro Porošenko z (ruskim predsednikom) Vladimirjem Putinom govoril na srečanju v Normandiji in v telefonskem pogovoru,” je dejal.

Lavrov je obenem menil, da pomeni Porošenkova pobuda radikalni odklon od ženevskih mirovnih pogajanj, saj manjka ključni element – pogajanja. Obe državi sta se aprila letos v okviru štiristranskih pogovorov med ZDA, EU, Ukrajino in Rusijo v Ženevi dogovorili za “deeskalacijo” napetosti, a pogoji dogovora so bili po njegovih besedah prelomljeni le nekaj dni po tem.

Šef ruske diplomacije je obenem izpostavil zaskrbljenost nad intenziviranjem vojaške operacije proti proruskim separatistom, kljub temu, da je Porošenko odredil enotedensko prekinitev ognja. Na rusko območje so že streljali, zaradi česar je tam nastala škoda, prav tako naj bi bilo nekaj vojakov ranjenih, je dejal ter dodal: “Ne vemo, kakšna bo usoda ranjenih.” Pojasnil je še, da morajo ukrajinski vladni podporniki nositi odgovornost za to, kar se dogaja znotraj Ukrajine.

Medtem je danes Rusija razpisala mednarodno tiralico za ukrajinskim notranjim ministrom Arsenom Avakovom ter guvernerjem Dnepropetrovska Igorjem Kolomojskim, in sicer zaradi uporabe prepovedanih metod in sredstev (kot so kasetne in fosforne bombe) v spopadih na vzhodu Ukrajine, oviranja profesionalnega opravljanja dela novinarjev ter ugrabitve ljudi. (sta)

Petro Porosenko 43

Petro Porošenko

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen