ZDA od leta 2001 izgubile že več kot 400 brezpilotnih letal

0

Ameriška vojska je od 11. septembra 2001 zaradi različnih okvar, človeških napak in slabega vremena izgubila 418 brezpilotnih letal, na katerih je zadnja leta največje breme vojne proti terorizmu, je poročal ameriški časnik Washington Post. Časopis je proučil 50.000 strani preiskovalnih poročil o strmoglavljenjih brezpilotnih letal.

Kar 194 brezpilotnih letal oziroma trotov je bilo povsem uničenih oziroma je bila škoda na letalu večja od dveh milijonov dolarjev.

“Vojaški troti so doživljali različne okvare. Padali so na hiše, kmetije, letalske steze, avtoceste, reke in jezera in v enem primeru je celo prišlo do trčenja s transportnim letalom zračnih sil C-130 hercules,” ugotavlja Washington Post.

Skupno število nesreč od leta 2001 je podobno skupnemu številu nesreč bojnih letal zračnih sil s piloti, čeprav so troti leteli manj ur. V Afganistanu je strmoglavilo 67 trotov, v Iraku 41, kar 47 pa v ZDA med testnimi poleti in poleti za urjenje. Eden od njih je aprila padel nedaleč od osnovne šole v državi Pensilvaniji, drugi pa je novembra strmoglavil v jezero Ontario na severu države New York.

Poročilo časopisa Washington Post je zelo aktualno, saj ameriška zvezna uprava za letalstvo (FAA) izdeluje regulacije za civilno uporabo brezpilotnih letal nad ameriškim nebom. ZDA imajo trenutno skupaj 10.000 brezpilotnih letal, od majhnih waspov, ki tehtajo le pol kilograma, preko predatorjev do ogromnih izvidniških letal global hawk. (sta)

 

letalo dron

Brezpilotno letalo ali dron

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen