Bolni in trpeči prišli po uteho k Mariji Pomagaj na Brezje

3

Pri Mariji Pomagaj na Brezjah se je danes zbralo nekaj tisoč ljudi, predvsem bolnikov, invalidov in starejših. Na Brezje, kjer je mašo vodil koprski škof Jurij Bizjak, so prišli po tolažbo in upanje, pa tudi, da bi utrdili svojo vero v božjo milost in življenje po smrti. Spremljali so jih števili prostovoljci, ki so jim priskrbeli sedeže in vodo.

Vseslovensko romanje bolnikov, invalidov in starejših, ki je tokrat potekalo že 46., je organizirala revija Ognjišče. V skoraj 50-letni tradiciji je romanje že preraslo v nekakšen narodni dan bolnikov, ki ga v Cerkvi po svetu sicer obeležujejo na god lurške Matere Božje 11. februarja, v Sloveniji pa tudi tretjo soboto v juniju.

Pred štirimi tedni so na Brezjah slavili 200-letnico milostne podobe Marije Pomagaj. “Danes pa prihajamo k njej zlasti tisti, ki še posebej čutimo potrebo po njeni bližini in njeni naklonjenosti, po njenem materinskem varstvu in njeni deviški preprostosti,” je dejal koprski škof in prek pričevanj iz Svetega pisma posebej izpostavil pomen tega, da obup zamenjata upanje in vera.

“Naj tudi današnje srečanje utrdi v nas vero v Božjo previdnost, v Gospodovo očetovsko skrb za nas, v njegovo navzočnost med nami, v njegovo brezkončno ljubezen do nas,” je Bizjak pozval zbrane in tiste, ki so zaradi bolezni ali starosti prenos maše prek Radia Ognjišče poslušali doma ali v bolnišnici.

Poleg invalidov, bolnikov in starejših, ki jim je romanje v prvi vrsti namenjeno, so se ga udeležili tudi njihovi domači in številni prostovoljci, skavtska združenja, malteški vitezi in nekatere mladinske veroučne skupine.

Bolnim in ostarelim romarjem, ki so na Brezje prispeli z več kot 50 avtobusi, so delili okrepčilo, jim priskrbeli sedež in poskrbeli za morebitno zdravniško pomoč. Zbrane so pred močnim soncem zaščitili s streho, ki je pokrivala večji del prizorišča pred cerkvijo, številni pa so si pomagali tudi z dežniki.

Duhovniki so med mašo bolnikom na njihovo željo podelili zakrament bolniškega maziljenja, pred njo pa zakrament sprave. Romanje je sicer le ena od oblik skrbi Cerkve na Slovenskem za bolnike, invalide in ostarele, ki se kaže tudi z duhovnim oskrbovanjem bolnikov v vseh 27 bolnišnicah in drugih podobnih zavodih.

Duhovniki obiskujejo bolnišnice in domove ostarelih ter varovancem nudijo duhovno oskrbo. V večini bolnišnic in domov za ostarele so za bogoslužje urejeni ali predvideni posebni prostori. Mnoge župnije in pastoralna območja pa za bolnike in ostarele pripravljajo posebna srečanja.

Številni na Brezje romajo zaradi milostne podobe Marije Pomagaj, ki jo je pred 200 let naslikal kranjski slikar Leopold Layer. Velja namreč, da se je pred milostno podobo v zadnjih 150 letih dogodila vrsta čudežnih ozdravljenj. Prvi takšen dogodek se je po pričevanjih zgodil 22. septembra 1863, ko je čudežno ozdravela 18-letna Marija Tavčar iz Begunj na Gorenjskem.

Po podatkih urednika nove monografije Marija Pomagaj – Milostna podoba na Brezjah Jožeta Dežmana, ki je izšla ob letošnjem praznovanju 200-letnice Layerjeve slike, je v 150 letih priromalo na Brezje več kot 15 milijonov romarjev. V 21. stoletju število romarjev narašča in jih je po ocenah rektorja brezjanskega svetišča Roberta Bahčiča od 250.000 do 280.000 letno. (sta)

brezje

Brezjanska cerkev

Št. komentarjev: 3
 1. www pravi

  Oh my goodness! Awesome article dude! Many thanks, However I am
  experiencing issues with your RSS. I don’t know the reason why I can’t join it.
  Is there anybody having identical RSS problems? Anyone that knows the answer can you kindly respond?

  Thanx!!

 2. zu pravi

  knap pravi:
  30. 10. 2014 at 14:32
  .
  .
  Joj ,kje vse se tebi prikazuje Patria.
  Slovenski levičar razglaša boj proti predsodkom, a zdi se, da se ne more otresti nekaterih lastnih predsodkov in fobij…
  .
  .
  …………………………………………

 3. zu pravi

  Sram te bilo @knap. S tujim perjem se kitiš. Sem mislil, da je lapsus…Romunija nima morja…

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen