Hague želi od Putina več angažmaja glede reševanja ukrajinske krize

0

Razlogi za zaostritev sankcij proti Rusiji postajajo močnejši z vsakim dnem, ko Moskva s konkretnimi dejanji ne podpre mirovnega načrta ukrajinske vlade, je danes opozoril britanski zunanji minister William Hague. “Nadaljnje signale” glede reševanja ukrajinske krize je od Moskve zahtevala tudi nemška kanclerka Angela Merkel.

Torkova sestrelitev ukrajinskega helikopterja s strani proruskih upornikov na vzhodu države se le težko ujema z besedami ruskega predsednika Vladimirja Putina o podpori mirovnemu načrtu Kijeva, je pred današnjim nadaljevanjem zasedanja zunanjih ministrov zveze Nato v Bruslju menil Hague. “Nismo videli dejanj, ki bi šla v korak s tem,” je poudaril.

Po besedah nemškega zunanjega ministra Franka-Walterja Steinmeierja, ki se je vrnil iz torkovega obiska v Kijevu, pa napad na helikopter kaže, “kako krhka je situacija in kako hitro lahko separatisti na tleh uničijo doseženi napredek”. Obstajajo skromne možnosti za umiritev krize, a smo še daleč od tega, da bi lahko bili optimistični, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa menil Steinmeier.

Ukrajinske krize se je v razpravi v nemškem bundestagu v Berlinu danes dotaknila tudi nemška kanclerka Angela Merkel in od Rusije zahtevala nadaljnje signale za mirno rešitev krize.

Merklova je pohvalila “prve korake” Putina, kot je njegova odpoved dovoljenju za vojaško posredovanje v Ukrajini. “A potrebujemo konkreten napredek za začetek trajnih pogovorov,” je menila.

Sicer je kanclerka dodala, da Nemčija pri reševanju ukrajinske krize pomaga, kjer more. “Če pa ne bo pomagalo nič drugega, lahko na dnevni red znova pridejo tudi sankcije,” je še opozorila.

Putin je v torek pozval zgornji dom ruskega parlamenta, naj prekliče resolucijo, s katero so mu marca dovolili vojaško posredovanje v Ukrajini. Svet federacije je njegov poziv danes tudi potrdil. Proti Putinovemu predlogu je glasoval le en senator, za pa je bilo oddanih 153 glasov, navaja francoska tiskovna agencija AFP. (sta)

William Hague

William Hague

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen