Prva skupina otrok z ZPMS odšla na morje

0

Na letovanje z Zvezo prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) se je na pot proti Poreču danes odpravila prva letošnja skupina otrok. Tristo otrok iz Maribora in Velenja bo prvi dan poletnih počitnic tako že preživelo na morju. Med njimi so tudi otroci, ki bodo letovali brezplačno v okviru humanitarnega programa Pomežik soncu, so sporočili z ZPMS.

Brezplačnega letovanja na morju, toplicah ali v gorah v okviru skupne pobude ZPMS in farmacevtske družbe Lek, se bo letos udeležilo 327 otrok. Največ otrok, tj. 90, prihaja iz osrednjeslovenske regije, sledita podravska (46 otrok) in gorenjska (34 otrok) regija. Akcija poteka že šestnajsto leto zapored, do sedaj pa so ob pomoči več 230.000 evrov Lekovih donacij brezplačno letovanje zagotovili več kot 10.300 otrokom.

Mojca Pavlin iz Leka je ob tem poudarila, da so bili danes priča iskrenemu veselju otrok, ki odhajajo na počitnice, mnogi med njimi prvič. “Številna prijateljstva se bodo spletla med njimi in to je tisto, kar dela našo družbo bogatejšo,” je dejala.

Društva Zveze prijateljev mladine Slovenije imajo sicer na voljo 16 počitniških kapacitet v Sloveniji in na Hrvaškem. Prostovoljci skupaj z vzgojitelji, prostovoljci, pedagoškimi vodji, plavalnimi učitelji, animatorji in zdravstvenim osebjem skrbijo, da otroci in mladostniki brezskrbno in kakovostno preživljajo svoj čas.

Pred odhodom je otroke med drugim pozdravila predsednica ZPMS Darja Groznik, ki opozarja, da so počitnice tudi čas aktivnosti, ki prispeva k razvoju otrok. “Pri tem govorimo tako o gibalnemu napredku kot tudi o čustveno-osebnostnem razvoju, razvoju socialnih spretnosti, učenju strpnosti in medosebnih odnosov. To je pomembno zlasti pri otrocih, ki prihajajo iz slabše urejenih družinskih okolij. Zato je organizirano počitnikovanje otrok že več kot 60 let ena najpomembnejših aktivnosti ZPMS,” je dejala.

V ZPMS opažajo, da se socialne stiske vse bolj prenašajo tudi na srednji družbeni razred, zato vse več otrok počitnice preživlja na domačem dvorišču in zato čez poletje organizirajo tudi druge počitniške aktivnosti. (sta)

pocitnice

Slika je simbolična

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen