Ameriški državni sekretar John Kerry čestital Sloveniji za dan državnosti

6

Ameriški državni sekretar John Kerry je v imenu predsednika ZDA Baracka Obame in ameriškega ljudstva čestital vsem Slovencem za Dan državnosti, praznovanja pa so in bodo potekala po različnih delih ZDA. Med drugim v Washingtonu, Clevelandu, New Yorku, Bethlehemu, Minnesoti in San Franciscu.

“Kot zavezniki Nata smo sodelovali za evropsko kolektivno varnost in mir ter stabilnost od Afganistana do Balkana. Naše gospodarsko partnerstvo je razširilo trgovino in investicije ter ustvarilo večje gospodarske priložnosti za naše državljane. Naša vlaganja v izobraževalno sodelovanje in akademsko izmenjavo bo še naprej združevalo Američane in Slovence. ZDA vam stojijo ob strani, ko slavite obletnico neodvisnosti. Ostajamo zavezani našemu trajnemu prijateljstvu in zavezništvu,” je v čestitki zapisal Kerry.

Slovenski državni praznik so že v ponedeljek proslavili na poveljstvu zveze Nato za transformacijo v Norfolku v Virginiji in sicer s slavnostnim dvigom slovenske zastave, kar sta pomagala opraviti veleposlanik Cerar in namestnik poveljnika poveljstva za transformacijo general Mirco Zulliani.

Slovesnosti sta se udeležila tudi vojaški ataše polkovnik Ivan Mikuž in poveljnik 1. brigade Slovenske vojske, brigadir Miha Škerbinc. Slovenijo je zbranim predstavila nacionalna predstavnica za povezave pri poveljstvu polkovnica Mojca Plesec, zastavo pa je dvignil štabni vodnik Aleš Kocbek.

Sprejema ob dnevu državnosti in dnevu oboroženih sil Slovenije se je v prostorih veleposlaništva v Washingtonu udeležilo več kot 200 ljudi, med njimi predstavniki State Departmenta, Pentagona in kongresa, med njimi senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar.

Prišli so veleposlaniki držav EU, pa tudi Ukrajine, nekdanji veleposlaniki ZDA v Sloveniji in sedanji veleposlanik Joseph Mussomeli, predstavniki nacionalne garde Kolorada, ki tesno sodeluje s slovensko vojsko, poslovneži, predstavniki medijev in slovenske skupnosti v Washingtonu in okolici.

Goste sta sprejela slovenski veleposlanik v ZDA Božo Cerar in vojaški ataše, polkovnik Ivan Mikuž, veleposlanik pa je v nagovoru opisal slovensko pot do samostojnosti in po njej, se zahvalil ameriškim Slovencem za podporo ter omenil, da letos poteka 100. obletnica največje slovenske organizacije v ZDA Slovenske narodne podporne jednote (SNPJ) ter 120 obletnica najstarejše Kranjske slovenske katoliške jednote (KSKJ).

V imenu ameriške vlade je govoril namestnik pomočnice državnega sekretarja ZDA Hoyt Yee, ki bo zasedel položaj Brenta Hartleyja, novega veleposlanika ZDA v Sloveniji. Poudaril je, da je za ZDA pomembno, da imajo zaveznike, kot je Slovenija, s katerimi delijo skupne vrednote demokracije in zaščite človekovih pravic. Posebej je omenil tudi sodelovanje z nacionalno gardo Kolorada v Afganistanu.

Ob proslavi dneva državnosti in dneva oboroženih sil je potekala tudi otvoritev razstave ameriškega umetnika slovenskega rodu Mira Zupančiča z naslovom Obzorja, ki bo na ogled do oktobra. Leta 1937 rojeni Zupančič se je priselil v New York leta 1963.

Proslavljanje dneva državnosti so prejšnji petek začeli Slovenci v Bethlehemu v Pensilvaniji s tradicionalnim dvigom zastave pred mestno hišo. Ameriške Slovence iz mesta pobratenega z Mursko Soboto sta nagovorila generalni konzul Slovenije v Clevelandu Jure Žmauc in namestnica veleposlanika v Washingtonu Ondina Blokar, skupaj z županom slovenskega rodu Robertom Donchezom.

V največjem slovenskem mestu v ZDA Clevelandu so slavili v ponedeljek v rotundi mestne hiše, kjer danes na strehi vihra slovenska zastava. Proslave sta se udeležila oba mestna svetnika slovenskega rodu Michael Polensek in Joe Cimperman ter tudi japonski generalni konzul iz Detroita Kazujuki Katajama. Prišli so tudi vsi trije predsedniki treh največjih slovenskih organizacij v ZDA.

Med okoli 150 udeleženci proslave so bili tudi ljudje, ki jih je zelo zanimala usoda zaprtega predsednika SDS Janeza Janše in so spraševali kako lahko pomagajo, da se ga spravi na svobodo.

V Clevelandu so odprli razstavo Miljenka Lucula “Visual Identitiy of Slovenia”, ki je prišla iz Washigtona in roma naprej v Kanado. Generalni konzul Žmauc se je zbranim zahvalil za vse kar so storili za Slovenijo v ključnih trenutkih osamosvajanja leta 1991, posebej pa je omenil, da letos poteka deset let od vključitve v zvezo Nato in EU.

V New Yorku je sprejem za ameriške Slovence iz mesta in okolice pripravil veleposlanik Slovenije pri ZN Andrej Logar, ki je v nagovoru zbranim opisal slovensko pot do samostojnosti in svobode ter jim čestital ob prazniku, ki so ga tako kot drugje po ZDA proslavili s slovenskim vinom in potico.

Častni konzul Slovenije v Minnesoti Miro Medved pa je v Rosevillu pripravil sprejem s tekmovanjem v balinanju, ki je bilo na žalost preloženo zaradi dežja, vendar pa so za zabavo poskrbeli John Stark na harmoniki, Aleksej Medved na kitari in Silvester Vicic s harmoniko, kitaro in petjem.

V San Franciscu bodo praznovali v soboto 28. junija, v kraju Healdsburg s plavanjem, namiznim tenisom, košarko, petjem in obilico hrane ter pijače. Častni konzul Thomas Brandi je povabil ameriške Slovence v Kaliforniji, prišli pa bodo tudi predstavniki veleposlaništva v Washingtonu. (sta)

John Kerry 55

John Kerry

Št. komentarjev: 6
 1. MEFISTO pravi

  Rupla nazaj namesto klovnovskega Erjavca!

 2. cvili možek pravi

  A JE KAJ OMENIL, PRAVNOMOČNO OBSOJENEGA KRIMINALCA?

 3. MEFISTO pravi

  Glas o tebi še ni prišel do ameriškega zunanjega mnistrstva.

 4. cvili možek pravi

  O tebi pa vsekakor.Namreč sodiš med fašističnodomobransko drhal.

 5. MEFISTO pravi

  Najhujši so fašikomunistični morilci in roparji.

 6. haha-mandela-haha pravi

  Cleveland….????
  .
  tam je največ..klerikalcev iz domovine..
  .
  naj raje poskrbijo za svoje
  .
  lesene ,razpadajoče kolibe..!!
  .
  .

  .po Vietnamu je bil Kerry proti vojni..danes jo zagovarja
  .
  KAJ VSE NAREDI DENAR..!!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen