“Orto” dvolični PEN-ovci: lustratorka Koširjeva in hujskaški Svetina včasih svobodoljubneža, danes nestrpneža!

19

Članica častnega razsodišča slovenskega centra PEN Manca Košir je ena od glavnih akterjev pri izključitvi nekdanjega predsednika vlade Janeza Janše iz PEN. A kot kažejo nekateri njeni zapisi, je samooklicana borka za svobodo govora tekom let spremenila svoje “poslanstvo”.

Leta 1989  je tako povedala (njen prispevek na protestnem literarnem večeru v društvu slovenskih pisateljev, dne 5. junija 1989 in v uvodu celo zapisala pesem Janeza Janša z naslovom Noč čarovnic, ki jo je ta napisal junija 1988 v vojaškem zaporu!):

“Ni naključje, da so rdeči trgi, pobarvani s človeško krvjo, in krhka zemlja, zrahljana s kostmi pobitih, trgi in zemlja socialističnih dežel. Dežel z vihrajočimi zastavami, na katerih je z velikimi črkami zapisan HUMANIZEM in v katerih velja geslo, da je socializem po meri človeka. Prav ta sintagma se mi kaže kot ključna za razumevanje socializma, prelite krvi, zlomljenih kosti in ubitih duš. Socialistični režim, ki uravnava politiko “po meri človeka” od začetka svojega nastanka do današnjih pokolov, o človeku kot enkratni, neponovljivi identiteti, ki ga dela za subjekt, ne misli.”

“Gorje tistemu, čigar bivajočnost ni v skladu s podobami, ki so jih z besedami naslikali socialistični merilci!”

“In prav to nasilje je značilno za realni socializem”

“Ker se v projektirane podobe socializma hoče zajeti množice, je tudi nasilje množično nasilje. In so množični poboji, ki logično sledijo temu nasilju.”

“Nasilje, o katerem govorim, je vidno tudi na Slovenskem.

In leta 2013 drugače (Odmevi, 3.4.2013):

ŠPELA KOŽAR (novinarka): 20 članov PEN-a, s prvopodpisanim Venom Tauferjem, je neprimernost članstva Janeza Janše utemeljilo v treh točkah. Poziv Igorju Goršiču, da denuncira avtorja pisma, naslovljenega na evropske inštitucije o političnem stanju v državi, Janševo trgovanje z orožjem, dokumentirano v sedmih knjigah, tudi v tej trilogiji, in spodbujanje nevidne kampanje prostaškega blatenja v rumenem tisku. Častno razsodišče je o tem razpravljalo na dveh sejah.

MANCA KOŠIR (članica častnega razsodišča): Vam ne morem povedat, kolikokrat sem prebrala mednarodno listino centra PEN.

KOŽAR: Člani PEN-a se s podpisom med drugim zavežejo, da bodo odpravljali rasno, razredno in narodno sovraštvo kot tudi nasprotovali slabostim sodobnega tiska.

KOŠIR: Svoboda govora se konča, ko omejuje ali pa prizadeneš človekovo pravico in svobodo drugega. In recimo izjavit, da se je vodstvo PEN-a nateplo ljudi iz bivših Udbovcev in ne vem kaj, a je to vredno PEN-ovca taka izjava?

In Ivo Svetina, znani član PEN-a? in podpredsednik DSP? V prejšnjem sistemu je zaradi njegove “anti-režimske” in svobodoljubne pesmi Slovenska apokalipsa bil leta 1968 celo kazensko preganjan, danes pa je povsem obrnil ploščo. No, pragmatični Svetina je dokaj hitro ugotovil, da se mu ne splača biti disident in v letu 1976 je že padla pesniška zbirka z naslovom Vaša partijska ljubezen, Očetje! Herojska smrt življenje.

Spomnimo: Politikis.si je objavil pismo predsednika PEN-a Strojana, v katerem je ta omenjal, da je Ivu Svetini pojasnil, da ga v času bolezni nadomešča Tone Peršak. Sedaj pa pozor: taisti Ivo Svetina je pred leti zahteval, da se iz PEN-a vrže Alenko Puhar (ta je medtem že sama izstopila iz tega negostoljubnega gnezda),  ker je v Delu objavila poročilo o knjigi Žrtvovana, ki očeta Iva Svetine ne kaže ravno v lepi luči. Svetina je tudi takoj po začetku nastopa vlade Janeza Janše z megafonom postopal pred Cankarjevim domom (takrat, ko so zmerjali ministra Žigo Turka s smradom) in se drl neke socialistične parole. Za pojasnilo: Ivo Svetina je sin predvojnega komunista in partizana Vladimirja Svetine – Iva in partizanske heroinje Mire Svetine, sicer znane pod nadimkom Krvava Mira.

manca_kosir3

Manca Košir kot članica častnega razsodišča slovenskega centra PEN in Ivo Svetina kot vidni član PEN-a sta nekdaj obsojala takšno ali drugačno nasilje komunističnega režima nad človekovom, danes pa počenjata podobne reči!

Foto: arhiv Demokracije

 

Št. komentarjev: 19
 1. cincamarinca pravi

  Bolnim na duši in umu se marsikaj oprosti.Pa naj sta to Manca ali pa Ivo.Vseeno!

 2. jozo pravi

  Tale manca je ena velika reva: zato je agresivna in skuša na vsak način pozornosti in še malo denarja za povrh. Veliko hrupa, da se utiša siromaštvo duha in strah pred koncem…

 3. cincamarinca pravi

  Koširjevo je moč primerjati z mariborsko Vesno Vuk Godina.Le-ta poniževalno govori o ljudeh,ki nimajo doktorata-imenuje jih drugorazredni novinar,administratorka,delavec v jezikovni šoli.To sta torej tovarišici,ki sta cvet slovenske inteligence.Jaz pravim:odpadel cvet!

 4. Ida pravi

  Tile preostali penovci so eni nedojebani zafrustriranci, ki sejejo naokoli zlo in ostanke komunizma. Saj ni čudno, da so dejansko tam ostali samo še ortodoksni pristaši prejšnjega režima.

 5. nisemon pravi

  Ljudje, ki nimajo s slovenstvom nič, ne morejo delovati zanj- kucan in kardelj so vas dobro podučili. Enako za VVG. Vzgoja ‘novinarjev’ je pokazala točno to. Valilnica protislovenstva FDV.
  Lepo, da se kar sami lustrirate.

 6. Kučan smrt pravi

  Navadne balkanske svinj*

 7. Ojkar pravi

  Neverjetno kaj pokvarjena duša naredi iz tvojega obraza. Primer Mance Košir.

 8. fanči pravi

  Mance že dolgo ne maram! Poznam njene vrline, s katerimi se je prebijala skozi življenje. Je ena redkih, ki se ji je uspelo v politiki dvigniti dovolj visoko. Brez zaslug, in velikim sovraštvom do Slovencev! Prav je, da je prišel čas njenega propada…ki je boleč, grd, nehuman, neživljenski. Ampak, kaj čmo, tako je delala celo življenje tudi ona. Kar sadiš, tudi žanješ!

 9. emil pravi

  V PEN-u so ostali samo še ekstremni levičarji. Pa naj uživajo ob branju Kapitala.

 10. MEFISTO pravi

  Ne samo ekstremni levičarji in ovaduhi ter špiclji in udbaši, temveč tudi sami taki, ki še niso nič užitnega napisali, pa jih nihče ne bere.

 11. skeptik pravi

  Bolje, da berejo Kapital, kot da prenarejajo ali selektivno izbirajo arhivske dokumente. Šele ko bodo desnaki pokazali celotne dokumente, recimo o g. V.T. in njegovem (ne)plodnem sodelovanju z UDBO med delom na BBC bom spremenil mnenje.

 12. mudo moreno pravi

  Bojmo se ljudi, ki drugim pridigajo toleranco, sami pa je niso sposobni.

  Samo bežen pogled na gospo pravoverno odkrije, da gre za eno zelo grdo baburo, kateri manjka le še metla, da na njej odleti proti Slivnici.
  Njena zunanja lepota je pač odsev njene duševne lepote.
  Njena vrednost na trgu potencialnih partneric, družabnic, ljubic je enaka NIČ! Tega se stara koketa dobro zaveda, zato je tečna, jezna, zoprna in popadljiva na vsakega ki ji slučajno prečka pot.
  Stara, post-klimakterična babura ki je še šintar ne bi povohal.

 13. MEFISTO pravi

  Kot bi jo iz centrifuge potegnil!

 14. mudo moreno pravi

  Predlagam naslednje.
  Izvozimo Manco. Oziroma, izvozimo kar cel profesorski in asistentski zbor FDV. Naj nam njihovi možgani pobegnejo. Slovenija bi imela na en mah takoj 100 sinekuristov manj. Pravi balzam za proračun in davkoplačevalce.
  Naj se izvozijo v S.Korejo in tam pač počno karkoli že. Nenazadnje lahko poslužijo lačnim Korejcem za hrano. Tako bi se lahko vsaj delno odkupili za vso škodo, ki so jo uspeli narediti za časa življenja.

 15. MEFISTO pravi

  Nekam majhno se mi zdi število 100 sinekuristov na FDV.

  Da ne zganjaš propagande v korist FDV, najboljše družboslovne fakultete na tem in na onem svetu?

 16. mudo moreno pravi

  Število 100 je povsem simbolične narave. Če bi preštel vse, pa si tega ne upam, bi me verjetno kap. Z vsemi sodelavci in pozadinskim ešalonom jih je verjetno nekaj X 100. Pa Toševega instituta za umetno ustvarjanje javnega mnenja sploh nisem upošteval. Že on sam odtehta vsaj stotnijo, če ne kar divizijo.
  A ne pozabimo, da nekateri na FDV tudi resnično opravljajo koristno delo. Recimo vzdrževalci, varnostniki in snažilke.
  Nikdar nisem trdil da je FDV najboljša družbenoslovna šola na svetu, v onostranstvu ali v medplanetarnem prostoru. To je tvoja trditev, za katero te bo nekoč vsemogočni trdo prijel.

 17. Demi Zen pravi

  kako dolgo še bomo gledali to lovsko psico.

 18. Demi Zen pravi

  mudo zastonj upaš te golazni še na kubi nočejo. mogoče v grčiji, ampak oni majo svojih par tisoč klafter s katerimi ne vejo kam bi..

 19. MEFISTO pravi

  Da te še bolj razjezim, Mudo Moreno!

  FDV je tudi novodobna teološka fakulteta.

  Od prave teološke fakultete se razlikuje le po tem, da oznanja in uči krivo vero.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen