Še pomniš, Slovenija, svoj dolg?

13

ana judPiše: Ana Jud, publicistka

Država bo zvišala DDV in še močneje osiromašila gospodarstvo. Primite se za denarnice.

Janez je manjši podjetnik. Ukvarja se s produktivno dejavnostjo. Oblikuje spletne strani. Kar v redu je šlo, dokler ni pritisnila kriza, ki je sprožila usihanje povpraševanja in naročil. Ljudje imajo čedalje manj denarja, posli so težje izvedljivi. Poleg ukvarjanja s podjetništvom mora Janez še živeti. Doma ima majhnega otroka, ki ni bil sprejet v javni (cenejši) vrtec, zato plačuje dražji zasebni vrtec. Ima nezaposleno in nosečo soprogo. Skratka, situacija ni rožnata. Saj v tej državi v resnici nikoli ni bila, a zdaj je že res kritično.

Janez je vsako leto pridno in sproti poravnal davščine, letos pa se je zataknilo. Njegov dolg do države znaša ravno malo čez 5.000 eur, kar pomeni, da se bo čez nekaj dni znašel na stebru sramote – seznamu davčnih neplačnikov, ki ga bo objavila davčna uprava (DURS). Janez je ves iz sebe, saj nikakor ne sodi med tiste, ki kradejo in davščin nočejo poravnati – pa pustimo tokrat ob strani dejstvo, da je skorajda vsaka oblika davka že v osnovi kraja, s katero država terorizira ljudi. Ne, Janez bi z veseljem plačal. Če bi le lahko. A več ne zmore. Zaradi stresa že nekaj časa uživa antidepresive in zdravila, ki mu uravnavajo krvni pritisk. Se vam javna objava davčnih dolžnikov še zmeraj zdi dobra ideja?

Mediji so poročali, da je bilo po podatkih DURS-a na dan 25. marca letos v Sloveniji kar 15.917 fizičnih in pravnih oseb, ki so imele več kot 5.000 eur davčnega dolga, starejšega od 90 dni. Skupni dolg znaša skoraj milijardo eur. Fizičnih oseb z davčnim dolgom je veliko več kot pravnih in med njimi se skriva ogromno nesrečnih usod, ki so podobne Janezovi. Si ti dejansko ničesar krivi ljudje resnično zaslužijo javno obravnavanje v družbi kriminalcev, ki so s finančnimi malverzacijami uničili številna podjetja, denimo, Vegrad in SCT?

Kako objava davčnih dolžnikov izgleda v realnosti, smo pred kratkim lahko videli v sosednji Hrvaški. Na sramotilnem stebru, ki ga je objavilo hrvaško finančno ministrstvo, so se znašla tudi imena otrok, ki z davčnim dolgom nimajo nič skupnega. Večina jih je bila v evidenci lastnikov stanovanj. Le kaj so otroci krivi, če njihovi starši niso plačali davka na trgovanje z nepremičninami? Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) ima zato prav, ko poziva Slovenijo, naj tako radikalnega seznama ne objavi. Bilo bi nepošteno do tistih, ki davka ne morejo plačati iz objektivnih razlogov, pa tudi do tistih zoper katere davčni postopek še ni pravnomočno končan. V razvitejših državah se takšna sramotenja ne dogajajo. Primer: v Nemčiji podatke razkrijejo le v natančno opredeljenih primerih, v Veliki Britaniji pa davčna služba trikrat na leto objavi podatke o zavezancu, za katerega dokaže, da namenoma ni plačal davkov in ni pripravljen sodelovati v preiskavi. In tako naprej. Standardi morajo obstajati. V Sloveniji pač ne. Tu so ljudi nekoč namakali v Ljubljanico, dandanes pljuvajo po vas, ker ne zmorete plačati davka državi, ki bi ga ta nato vtaknila bogsigavedi kam, morda celo kakšnemu skorumpiranemu lobistu v žep, jutri bodo od vas zahtevali, da štejete koliko vdihov dnevno ste opravili. Davek na kisik! Odlična ideja! Državna blagajna bo v trenutku polna. Kaj pravite, da nimate denarja, da bi plačali? Hja, pa nehajte dihati! Kam vse to pelje? V vojno.

Javna objava seznama davčnih dolžnikov je v hrvaški proračun resda prinesla 43,4 milijonov eur, kar se morda sliši veliko, a je vseeno le kapljica v morje glede na to, da je skupni dolg znašal skoraj štiri milijarde eur. V Sloveniji lahko verjetno pričakujemo podobno zgodbo: eni bodo dolg plačali, če bodo zmogli, tisti, ki ga ne bodo zmogli, ga pa pač ne bodo plačali in bodo obviseli na neumnem seznamu. Pred kratkim sem na tem mestu pisala, kako bi bilo najbolj smiselno ukrepati proti državi – z neplačilom davčnega dolga. Mačka hitro zacvili, če ji stopiš na rep. Zato pa DURS tako cvili. Državi je zmanjkalo denarja. Njen lastni žep je ogrožen, primite se za denarnice.

Kot da vse skupaj še ni dovolj, pride vlada Alenke Bratušek in napove dvig DDV-ja. Kolega je na družabnem omrežju Facebook zapisal, da bi bil edini davek, s povišanjem katerega bi se on trenutno strinjal – davek na neumnost. Te v Sloveniji resnično ne manjka, na vladi je imajo pa itak v izobilju. Višji DDV bo vsekal po narodu. Izdelki v trgovinah bodo dražji. Ljudje bodo kupovali manj, trgovci bodo zaslužili čedalje manj. Produktivne dejavnosti Slovenija s propadom gradbeništva in nekaterih drugih panog več praktično nima, zdaj bi ji lahko v propad počasi sledila še trgovinska dejavnost. Ne vem, kako vi vidite to državo čez pet let; lahko jo vidite kakor jo hočete, vsakdo ima pravico, da gleda na svet z lastnimi očmi, a jaz si jo predstavljam kot opustošeno oazo sredi Evrope, v kateri kampirajo zombiji in si v kotlih kuhajo travo ter hrastovo lubje. Malo premožnejši občasno odpešačijo (ja kdo bo pa še imel denar za avto?) na turo do najbližjega Lidla, kjer si privoščijo lososovo lazanjo iz svinjskega mesa. Karikiram, ampak ja, to je to. V to smer gremo s povišanjem DDV-ja.

Tudi številni ekonomisti se strinjajo, da povišanje DDV-ja ni najboljša ideja, razen če je to sestavni del širšega paketa z rezanjem pri odhodkih, skratka, pri plačah in pokojninah. Kar je težko verjetno, saj imamo vendar sindikate in stranko upokojencev – ti so najhitreje sposobni pokazati zobe, ko gre za njihove lastne interese. Oni so v resnici zelo pametni. Njih ni treba opozoriti naj se primejo za denarnice. Oni se ves čas držijo za denarnice. Ko je Bratuškova ob ustoličenju na premierski položaj dejala, da je politične krize konec, zagotovo ni vedela, kaj vse jo čaka. Čudno, tako samozavestna, a tako naivna.

Če vse skupaj strnemo: ja, trojka bo morala priti. In kot je pred dnevi dejal že šef Financ Peter Frankl, trojka ni dobrodelna institucija, kar pomeni, da ne bo prišla reševat slovenskih političnih (in drugih) težav, ampak bo prišla zagotovit, da bodo tuji upniki dobili svoj denar nazaj. Ustavni pravnik Igor Vuksanović je v Mladini zapisal, da je Nemce potrebno spomniti na njihov dolg v najtemeljitejšem pomenu te besede – dolg kot denarno obligacijsko obveznico. Češ, še pomniš, Nemčija, svoj dolg? Se opravičujem, ampak po tem stavku me je minila volja do branja članka. Ne bodite smešni in ne pričakujte, da bo Nemčija na vekov veke krmila vso Evropo. Bi vi bili veseli, če bi vaš sosed od vas pričakoval, da mu konstantno pomagate, mu plačujete najemnino, položnice, kredite in vse kar se še spomni?

V vsakem primeru bo težko, rezi trojke bodo ostri in občutili jih boste vsi. Le malokomu bodo všeč. Morda pa se bodo Slovenci od trojke, ki bo stvari spravila v red, v kolateralnem smislu končno naučili, kako se vodi državo in gospodarstvo? Žal, tu nisem več pametna, najbrž lahko vzamete v roke pravljico o tem, kako miši plešejo, ko mačke ni doma…

Št. komentarjev: 13
 1. nisemon pravi
 2. nisemon pravi

  Politiko moramo Slovenci vzeti v svoje roke!

 3. rastko pravi

  Skorašnji bankrot Slovenije se bliža. Od kar je gašper gašper državni sekretar za reševanje podjetij pri PV je to samo še vprašanje časa.

 4. Pišuka pravi

  Odličen tekst!

 5. fanči pravi

  Kako grozno se počutijo šele tisti, ki so pravočasno zaprosili za državljanstvo in ga tudi dobili! Dolg in krmljenje Nemčije do vseh, ki samo zapravljajo in nič ne ustvarjajo?! Ja, “izbrisani” bodo upravičeni do čudovitih nadomestil in povračil za vsa leta nazaj. Tisti Srbi in Bošnjaki, ki že leta redno plačujejo vse prispevke državi, in so lojalni Sloveniji, pa bodo sedaj plačevali tudi za njih. In to so prioritete nove vlade. Morda pa je milanček pozabil na listek in ga jutri AB ne bo imela s seboj?

 6. Venet pravi

  Slovenija = Ciper. Dvignite še tiste peneze vun kar jih imate po slo bankah. Potem še tega več ne boste videli.

 7. Pišuka pravi

  Kaj so danes levičarji tako tiho;)

 8. Tajcica pravi

  Dober tekst. Ja Desus pa je res večni rešitelj Slovenije. Stranka, ki ne bi smela priti nikoli v slo parlament.

 9. VSI STRPNI pravi

  še en odličen komentar. ni treba nič dodati.

 10. Demizen pravi

  Biti na seznamu dolznikov ni nobena sramota, sramota so tisti ki v proracun ne prispevajo nic.

 11. haapy yack pravi

  Globalisti nam stiskajo vrat. Od leta 2000 je bilo sedem držav, ki niso imele centralnih bank v krempljih Rothschildov, Afganistan, Irak, Sudan, Libija, Kuba, Severna Koreja in Iran. Po 9.11. je ostalo še pet držav, Sudan, Libija, Kuba, Severna Koreja in Iran. Vsi mo videli kako hitro so ustanovili centralno banko v Bengaziju. Sedaj sta samo še tri države, ki namajo centralne banke v krempljih Rothschildov, Kuba, Iran in Severna Koreja. Banke “zakonito” kradejo populacijo. Torej Janezki kako se rešiti dolgov? Ha ne moreš se. Komintent banke lahko odplačajo obresti na kredite samo tako, da najamejo nove kredite. vsi pozivi k varčevanju so prazno besedičenje. Dolg je samo bistvo finačnega sistema. Banke so torej rak rana ekonomije, ki si prisvojijo večji delež BDP, kot znaša njihov realni delež. Danes smo v podobnem položaju ko zasebne banke izsiljujejo države/narode kot je bil Lincoln. Toda Lincoln je imel vsaj zakonsko možnost, da je izvorno pravico drđžave do izdajanja nacionalnega denarja uporabiol, v sistemu kakršen velja v EO, pa države te pravice nimajo več? Seveda so Lincolna zato ubili. Morate pa priznati, da so nas globalisti totalno nategnili. To bo še joka in stoka.

 12. […] še kolumno publicistke Ane Jud ‘Še pomniš, Slovenija, svoj dolg?” na to temo… […]

 13. balkanekspres pravi

  Slovenci že vedo, kako se vodi gospodarstvo, kar bi tudi ti lahko opazila v zadnjem letu dni, ali pa v času 2004-2008, seveda pa se s tem ne ubada kakih 600.000 volilcev, ki ostaja doma, saj jih ni nihče poučil; kajti šolstvo totalno kontrolira pozitivna srbija. Tudi mediji pozitivne srbije jih ne obveščajo, zato bo večina neobveščenih po rezih trojke slišala le to, kar posluša že 20 let: kriv je “J”.

  Da pa bi se pozitivna srbija in židovski kaviar komunajzeraj (UDBA) s prihodom trojke česarkoli naučila, tudi ni pričakovati. Sicer pa znajo udbovci pozitivne srbije prav dobro krasti že po nauku kumrovaćko murgaljske (dzerđinskoga) škole.

  Pri tem imajo tudi podporo demokratične koreje: http://i.imm.io/11eHc.jpeg

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen