Tri dni po 87. rojstnem dnevu umrl zadnji premier SFRJ Ante Marković

0

Umrl je zadnji predsednik vlade bivše SFRJ Ante Marković, danes poroča sarajevski dnevnik Dnevni avaz, ki se sklicuje na vire v družini enega najpriljubljenejših nekdanjih jugoslovanskih politikov. Po navedbah hrvaškega spletnega portala index.hr je Marković umrl zgodaj davi okoli 1. ure.

Ante Marković se je rodil 25. novembra 1924 v Konjicu v današnji Bosni in Hercegovini, tedanji Kraljevini Jugoslaviji. Po rodu je bil Hrvat. Leta 1954 je diplomiral iz elektrotehnike na zagrebški tehniški fakulteti.

Leta 1986 je postal predsednik predsedstva Hrvaške, marca 1989, po odstopu svojega predhodnika Branka Mikulića, pa je postal premier SFRJ.

Konec leta 1989 je Marković predstavil ambiciozen program gospodarskih reform, stabilizacije od inflacije ponorelega dinarja in lastninjenja podjetij s prodajanjem delnic zaposlenim. Sveženj ukrepov je bil uspešen, saj je Markoviću uspelo za krajši čas umiriti inflacijo in dvigniti splošen življenjski standard. Marković je bil zaradi uspešnih reform eden najbolj priljubljenih jugoslovanskih politikov.

Dokončno izpeljavo reform sta mu onemogočila visoka zadolženost Jugoslavije v tujini in ukinitev gospodarske pomoči tujine, po svobodnih volitvah in referendumih o samostojnosti na Hrvaškem in v Sloveniji pa je bilo konec tudi ideje o enotni Jugoslaviji, za kar si je prizadeval. Decembra 1991 je Marković odstopil s položaja zveznega ministrskega predsednika. Po tem se je umaknil iz javnega življenja in kariero nadaljeval v gospodarstvu. (sta)

Ante Marković: 25.11. 1924 – 28.11.2011 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen