Papež Frančišek med mašo v Trstu opozoril na krivice po svetu, tržaški škof se je papežu zahvalil v italijanščini in slovenščini

0

Papež Frančišek je danes med mašo na tržaškem Trgu enotnosti opozoril na krivice in pozval k pomoči migrantom, ki prihajajo po balkanski poti. Opozoril je tudi na potrošništvo, ki ga je označil za rak družbe. Med mašo je bilo slišati tudi slovenščino.

Papež je dejal, da je želja po imeti čim več, po denarju, rak, ki ljudi dela egoiste, da gledajo le sami nase.

Opozoril je, da so ljudje apatični in indiferentni do krivic, ki se dogajajo po svetu, saj se bojijo najti Kristusa v sebi.

Potrebna je vera, ki naj pomete z egoističnim preračunavanjem, je dejal papež v pridigi in dodal, da se Bog skriva v temnih kotih tudi v Trstu.

Papež Frančišek je pri tem tržaško Cerkev pozval, naj nadaljuje s prizadevanjem za širjenje evangelija upanja zlasti za tiste, ki prihajajo po balkanski poti, da bi se lahko vsi imenovali bratje.

Trst predstavlja odprta vrata za migrante, je eno od mest, kjer se srečujejo različni ljudje, najprej zato, ker je pristanišče, in tudi, ker leži na stičišču Srednje Evrope in Balkana, je dejal papež, ki se je pred tem v kongresnem centru srečal tudi z migranti. Srečal se je tudi s predstavniki vseh veroizpovedi v Trstu ter delegacijo tržaške univerze, ki praznuje 100. obletnico, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Katoličane je opozoril, naj se ne zadovoljijo s prakticiranjem vere v zasebnosti, temveč naj prevzamejo odgovornost. Ne moremo se zadovoljiti z vero v zasebnosti, temveč je treba imeti pogum predstaviti predloge za pravico in mir v javni razpravi, je dejal.

Tržaški škof Enrico Trevisi se je papežu zahvalil v italijanščini in slovenščini. Dodal je, da je njegova slovenščina slaba, a da ima rad vse Slovence, poroča Primorski dnevnik.

Pri maši so bili navzoči škofje iz Slovenije in Avstrije. Na povabilo tržaške škofije so se je udeležili predsednik Slovenske škofovske konference in novomeški škof Andrej Saje, ljubljanski nadškof Stanislav Zore ter koprski škof Jurij Bizjak. Navada namreč je, da se, ko papež obišče neko državo, k udeležbi na katerem od dogodkov povabi tudi sosednje škofovske konference.

Na maši pa ni bilo drugih vernikov iz Slovenije, saj so dovolilnice delile samo župnije v Italiji. Pri bogoslužju s papežem pa je bila navzoča tudi slovenščina, saj so v slovenskem jeziku prebrali drugo berilo in eno od prošenj.

Drugo berilo v slovenščini iz drugega pisma apostola Pavla Korinčanom je prebrala Tamara Stanese, poroča Primorski dnevnik.

Na Trgu enotnosti je bilo po poročanju Anse okoli 8500 vernikov, mašo s papežem je darovalo 98 škofov in 260 duhovnikov. Navzoči so bili tudi predstavniki srbske in grške pravoslavne cerkve ter predstavniki protestantov.

Papež je Trst obiskal ob zaključku socialnega tedna italijanske Cerkve, ki je potekal na temo demokracije. Poudaril je, da v današnjem svetu demokracija ni dobrega zdravja. “To nas zanima in skrbi, saj je na kocki dobro človeka in nič človeškega nam ne more biti tuje,” je dejal.

V zvezi s tem je posvaril pred populizmi in “ideološkimi skušnjavami”, vendar ni posebej omenil nobene od držav. Prav danes sicer v Franciji potekajo parlamentarne volitve, na katerih najbolje kaže skrajni desnici.

Sveti oče je medtem že zaključil poldnevni obisk v Trstu in s helikopterjem poletel proti Vatikanu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen