Orban v Kijevu Zelenskega pozval, naj premisli o krajšem premirju, ki bi pospešilo mirovne pogovore z Rusijo

0

Madžarski premier Viktor Orban je danes med nenapovedanim obiskom Kijeva predsednika Volodimirja Zelenskega pozval, naj premisli o krajšem premirju, ki bi pospešilo mirovne pogovore z Rusijo. Gostitelj je Orbanu sporočil, da ceni njegov obisk ob začetku madžarskega predsedovanja Svetu EU, in poudaril, da Ukrajina potrebuje pravičen mir.

Orban je na novinarski konferenci pojasnil, da je Zelenskemu v razmislek predlagal časovno zamejeno prekinitev ognja, ki da bi lahko pospešila mirovne pogovore. Tovrstna pogajanja med Kijevom in Moskvo sicer trenutno ne potekajo.

Orban je po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI dejal, da ceni pobude Zelenskega za mir, a da bo za uresničitev teh preteklo veliko časa. Pri tem je madžarski voditelj verjetno imel v mislih t. i. mirovno formulo ukrajinskega predsednika, ki predvideva popoln umik ruskih sil s celotnega ukrajinskega ozemlja, vključno s polotokom Krim.

Zelenski je Orbanov obisk označil kot jasen znak skupnih evropskih vrednot o pomenu “pravičnega miru”, ki ga potrebuje Ukrajina. V tej luči je potrebno, da “evropska podpora Ukrajini ostane na zadostni ravni”, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudaril ukrajinski predsednik.

Na omrežju X je Zelenski izpostavil, da sta se z gostom iz sosednje Madžarske pogovarjala tudi o trgovini, meddržavnih odnosih, infrastrukturi in energiji.

Orban je danes prvič po ruski invaziji februarja 2022 obiskal Kijev, kjer se je nazadnje mudil leta 2015. Premier Madžarske, ki je v ponedeljek prevzela polletno predsedovanje Svetu EU, velja za najglasnejšega nasprotnika oboroževanja Ukrajine znotraj unije. Hkrati je Orban načelno nasprotoval tudi sankcijam EU proti Rusiji, ki pa jih ni blokiral.

Madžarska v nasprotju s prevladujočimi stališči znotraj unije tudi vzdržuje stike z Moskvo. Orban se je tako oktobra lani ob robu vrha v Pekingu kot prvi voditelj katere od članic EU po začetku vojne srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Madžarska in Ukrajina imata sicer niz odprtih bilateralnih vprašanj – zadržanost Budimpešte do podpore Kijevu tako izvira tudi iz njihovih skrbi glede položaja številčne madžarske manjšine v Ukrajini.

Madžarska se je kljub vsemu udeležila nedavne mirovne konference za Ukrajino v Švici, kjer je podpisala tudi končno izjavo, kar je danes ob sprejemu Orbana izpostavil tudi Zelenski.

Kremelj je medtem v današnjem odzivu pokazal razumevanje za Orbanovo pot v Kijev, češ da je jasno, da Madžarska s tem izvršuje svoje dolžnosti, ki da so v interesu Bruslja in ne Budimpešte. Tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je sicer dejal, da v Moskvi od obiska ne pričakujejo ničesar, Orbana pa označil kot politika, ki zna braniti nacionalne interese, poroča portal ruske tiskovne agencije Tass.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen