Zorčič: DVK bo storila vse za varovanje glasovnic s predčasnega glasovanja na najvišjem nivoju

0

Služba Državne volilne komisije (DVK) bo storila vse, da bo varovanje glasovnic s predčasnega glasovanja na doslej najvišji ravni, je ob pozivu SDS, naj volivci ne glasujejo predčasno, zatrdil direktor službe DVK Igor Zorčič. Storili bodo vse, da bo tudi ta del volitev potekal, kot veleva zakon, je zagotovil v današnjem odzivu.

Volivci, ki se v nedeljo ne bodo mogli udeležiti volitev v Evropski parlament in treh posvetovalnih referendumov, lahko namreč od danes pa do četrtka svoj glas oddajo predčasno. V SDS medtem volivce pozivajo, naj tega, razen v izrecnih primerih, ne storijo. Prvak SDS Janez Janša ob tem namiguje na vprašljivo varovanje glasovnic, oddanih na predčasnih volitvah.

Direktor službe DVK Zorčič takšne očitke in namigovanja zavrača ter zagotavlja, da bodo storili vse za najvišji nivo varovanja glasovnic s predčasnega glasovanja.

Janša je sicer kot vprašljivo danes ocenil tudi, da je v nekaterih slovenskih krajih na enem mestu za predčasno glasovanje združenih več volilnih okrajev. Zorčič je spomnil, da se je DVK o tem že pogovarjala. Takšna praksa je sicer v posameznih krajih, denimo v Ljubljani, zaživela v času covidnih ukrepov, obdržala pa se je tudi ob vseh nadaljnjih volitvah in referendumskih glasovanjih, je pojasnil. “Stvar pa je vredna premisleka, nenazadnje tudi s strani službe DVK, ki je pred vsakokratnimi volitvami ali referendumi postavljena pred tveganje, ali bo lahko na tistem mestu organizirala glasovanje, glede na to, da so prostori v lasti javnega zavoda,” je izpostavil Zorčič.

Zatrdil pa je, da ima vsak volivec možnost, da se odloči za predčasno glasovanje, in da nobenemu ta zakonska možnost ni onemogočena.

Sicer pa po njegovih informacijah predčasno glasovanje za zdaj poteka nemoteno. “Upam, da tako ostane tudi do konca predčasnega glasovanja,” je sklenil Zorčič.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen