Onkološki inštitut bo zagotavljal mentorstvo drugim centrom v regiji in širše

0

Onkološki inštitut se je na povabilo Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) pridružil pobudi Žarki upanja. Njen namen je povečati dostop do onkološke oskrbe po svetu. Inštitut bo kot vodilni sidrni center projekta v regiji v prihodnjih štirih letih spodbujal mreženje ter zagotavljal mentorstvo drugim onkološkim centrom v regiji in širše.

Namen pobude je pomagati državam članicam pri vzpostavitvi ali razširitvi zmogljivosti na področju radioterapije in slikovne diagnostike, so v sporočilu za javnost poudarili na Onkološkem inštitutu Ljubljana.

Osrednji del pobude Žarki upanja je zagotavljanje podpore tako imenovanim sidrnim centrom, ki bodo usposabljali štipendiste, organizirali izobraževanja za zdravstvene delavce, sodelovali v koordiniranih raziskovalnih projektih pod okriljem IAEA, spodbujali mreženje ter nudili strokovno znanje in mentorstvo drugim centrom, ki izvajajo radioterapijo ali slikovno diagnostiko.

Sodelovanje v tej pobudi je po besedah generalnega direktorja inštituta Andraža Jaklja izjemno pomembno tako za inštitut kot za Slovenijo, saj potrjuje zavezanost k napredku in inovacijam v medicini ter skrb za dobrobit bolnikov.

To priznanje onkološkemu inštitutu predstavlja izjemen dosežek, ki potrjuje visoko strokovnost in mednarodni ugled zaposlenih in inštituta, pa je po navedbah inštituta dejal Primož Strojan iz sektorja za radioterapijo na inštitutu. “Vloga sidrnega centra v tej pobudi predstavlja odgovornost, hkrati pa smo ponosni, da lahko Slovenija prek tega sodelovanja prispeva k izboljšanju onkološke oskrbe tudi na globalni ravni,” je dodal.

Pobuda Žarki upanja se osredotoča na podporo zlasti državam, ki nimajo dostopa do slikovne diagnostike in radioterapevtskega zdravljenja oziroma dostop ni enakopravno zagotovljen vsem, ki te zdravstvene storitve potrebujejo, so še sporočili z onkološkega inštituta.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen