Nigel Farage Zahodu očita, da je izzval vojno v Ukrajini

0

Britanski populist Nigel Farage je odgovornost za vojno v Ukrajini pripisal Zahodu. “Vojno smo izzvali mi,” je dejal vodja britanske reformne stranke v intervjuju, ki ga je v petek zvečer predvajal BBC. Izjave so sprožile kritike, da brani ruskega predsednika Vladimirja Putina in ponavlja njegovo upravičevanje vojne v Ukrajini.

Farage je sicer dejal, da je za vojno kriv Putin, a dodal, da sta nenehno širjenje EU in zveze Nato proti vzhodu Putinu zagotovila utemeljitev za vojno, češ da Rusijo Zahod ogroža.

Farage je tudi pojasnil svoje pozitivne izjave o Putinu v preteklosti. Leta 2014, ko si je Rusija priključila polotok Krim, je Putina označil za politika, ki ga najbolj občuduje. “Dejal sem, da ga ne maram kot človeka, vendar ga občudujem kot političnega akterja, ker mu je uspelo prevzeti nadzor nad vodenjem Rusije,” je povedal v intervjuju.

Na njegove izjave se je kritično odzvalo več britanskih politikov.

Premier Rushi Sunak je Farageove trditve označil za popolnoma napačne in poudaril, da koristijo Putinu.

Notranji minister James Cleverly iz vrst vladajočih konservativcev je dejal, da Farage ponavlja Putinovo podlo upravičevanje brutalne invazije na Ukrajino. Tiskovni predstavnik laburistov John Healey pa je menil, da Farage zaradi svojih izjav ni primeren za nobeno politično funkcijo na Otoku niti za vodenje resne stranke v parlamentu, poroča BBC.

Farage, nekdanji dolgoletni evroposlanec, je imel ključno vlogo pri spodbujanju brexita. Na britanskih splošnih volitvah 4. julija kandidira v volilnem okrožju Clacton-on-Sea na vzhodu Anglije, kjer mu pripisujejo precejšnje možnosti za izvolitev. Ankete njegovi stranki Reform UK napovedujejo prvih pet poslanskih mest.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen