Iohannis z umikom kandidature odprl Rutteju pot do položaja šefa Nata

0

Romunski predsednik Klaus Iohannis je danes sporočil, da je konec prejšnjega tedna umaknil kandidaturo za mesto generalnega sekretarja zveze Nato. Obenem je Romunija podprla edinega preostalega kandidata, odhajajočega nizozemskega premierja Marka Rutteja, in mu tako odprla pot do vodilnega položaja največjega vojaškega zavezništva na svetu.

Iz Iohannisovega urada so danes sporočili, da je predsednik Romunije konec minulega tedna zaveznice iz zveze Nato obvestil, da je umaknil svojo kandidaturo, poroča nemška tiskovna agencija.

Romunski vrhovni svet za nacionalno obrambo je nato v izjavi sporočil, da podpirajo Ruttejevo kandidaturo.

Romunija je bila še zadnja izmed 32 držav članic, ki nizozemskega premierja niso javno podprle za vodenje Nata. V torek sta Rutteju zeleno luč dali še Madžarska in Slovaška. Kandidat za izvolitev potrebuje soglasno podporo vseh članic.

57-letni Nizozemec bo za naslednika Jensa Stoltenberga uradno predvidoma imenovan v prihajajočih dneh, še pred vrhom zveze Nato v Washingtonu med 9. in 11. julijem. Funkcijo bo prevzel 1. oktobra, ko se izteče mandat aktualnemu generalnemu sekretarju.

Stoltenberg, ki je pred Natom vodil norveško vlado, se bo tako s čela zavezništva umaknil natanko deset let po prevzemu funkcije.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen