Biden in Macron v Parizu enotna glede čezatlantskih odnosov in izzivov

0

Predsednika ZDA in Francije, Joe Biden in Emmanuel Macron, sta danes ob Bidnovem državniškem obisku v Parizu pokazala enotnost pri soočanju z večino čezatlantskih vprašanj in izzivov. Med drugim sta govorila o nadaljnji podpori Ukrajini, trgovinskih odnosih med ZDA, Evropo in Kitajsko ter morebitni vrnitvi Donalda Trumpa na predsedniški položaj.

“Trdno stojimo ob strani Franciji in našim zaveznikom,” je v skupni izjavi v Elizejski palači poudaril Biden. Macron pa je pozdravil “jasnost in zvestobo zaveznika, ki spoštuje Evropejce”, s čimer se je posredno obregnil ob nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trump je namreč večkrat zagrozil, da ZDA ne bodo več sodelovale pri obrambi Evrope v okviru zveze Nato, če bo novembra ponovno izvoljen in če Evropejci ne bodo povečali svojih finančnih vložkov v severnoatlantsko zavezništvo. Z Bidnom se bosta znova pomerila na novembrskih predsedniških volitvah.

Biden je ob tem danes izpostavil tudi nevarnost, ki jo za Evropo predstavlja ruski voditelj Vladimir Putin. “Putin se ne bo ustavil pri Ukrajini. Ogrožena bo vsa Evropa in tega ne bomo dopustili,” je po pogovorih z Macronom v Elizejski palači dejal ameriški predsednik.

Oba voditelja sta potrdila neomajno podporo Ukrajini v boju proti ruski agresiji. “ZDA trdno stojijo ob strani Ukrajini. Ponavljam, ne bomo odnehali,” je še dejal Biden, ki se je v petek v Franciji srečal z ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim ter ob tem napovedal nov sveženj vojaške pomoči za Ukrajino v vrednosti 225 milijonov dolarjev.

Predsednika ZDA in Francije sta se strinjala tudi glede odnosov do Irana, pri čemer je Macron obtožil Teheran, da izvaja “strategijo zaostrovanja na vseh ravneh”, in glede “potencialno nepoštenih praks” Kitajske, navaja AFP. Macron je ob tem pozval k “sinhronizaciji gospodarstev” med Evropo in ZDA.

Macron je ameriškega predsednika ob njegovem prvem državniškem obisku v Franciji z vsemi častmi sprejel ob koncu večdnevnega obeleževanja 80. obletnice izkrcanja zaveznikov v Normandiji. Po sprejemu pri Slavoloku zmage v Parizu se je Biden danes pred pogovori z Macronom zapeljal po Elizejskih poljanah v spremstvu francoske častne straže, zvečer pa se bo skupaj s soprogo Jill v Elizejski palači udeležil še slavnostne večerje.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen