Zelenski ob napredovanju ruske vojske in ob grožnji neposredne nevarnosti invazije na Harkov odpovedal poti v tujino

0

V luči napredovanja ruskih sil je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odpovedal napovedane poti v tujino, je danes sporočil njegov tiskovni predstavnik. Ruska vojska še naprej krepi pritisk na ukrajinsko obrambo v regiji Harkov, danes pa so poročali tudi o uspehu na južnem bojišču, kjer so ponovno prevzeli nadzor nad delom zaporoške regije.

Zelenski je za konec tega tedna načrtoval pot v Španijo in Portugalsko, a je bil zaradi razmer na bojišču primoran odpovedati obiske, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ukrajinska vojska se sooča z okrepljenimi napadi ruskih sil predvsem v okolici Harkova na severovzhodu države. Drugemu največjemu ukrajinskemu mestu pred začetkom vojne tako znova grozi neposredna nevarnost invazije, ki pa je po ocenah analitikov zaenkrat malo verjetna. Kot so sporočili iz urada Zelenskega, so tja že napotili vojaške okrepitve.

Župan Harkova Igor Terehov je povedal, da ne načrtujejo evakuacije mesta, ki da je v zadnjih dneh postalo zatočišče za civiliste, ki tja bežijo z območij, kjer potekajo spopadi. Skupno je bilo od tam evakuiranih 8000 civilistov, so danes sporočile ukrajinske oblasti.

Ruske sile so zasedle del ozemlja vzdolž meddržavne meje, ki ločuje regijo Harkov in rusko regijo Belgorod, ki je v zadnjih mesecih najpogostejša tarča ukrajinskih čezmejnih napadov.

Rusija s tem izkazuje premoč, ki jo – tudi zaradi nezadostnih dobav zahodnih zaveznic Kijeva – uživa vzdolž fronte.

Ruske sile so tako v trenutni fazi vojne ukrajinsko vojsko prisilile v umik na več sektorjih bojišča na severovzhodu in vzhodu, po današnjih navedbah obrambnega ministrstva v Moskvi pa so preboj dosegle tudi v regiji Zaporožje na jugu Ukrajine.

Tam naj bi ruska vojska ponovno zavzela vas Robotine, kar ima simboličen pomen predvsem v luči tega, da gre za kraj, ki so ga ukrajinske sile osvobodile med sicer v veliki meri neuspešno lanskoletno protiofenzivo.

Rusija pritisk na Ukrajino vzdržuje tudi z rednimi napadi na njeno infrastrukturo. V enem od takšnih napadov sta bili danes v mestu Dnipro ubiti dve osebi, je sporočil regionalni guverner Sergij Lisak.

Ukrajinski generalštab je v rednem poročilu z bojišč med drugim navedel ruske napade še v več regijah, največ v Donecku.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen