[Ekstremno politično nasilje tudi v Evropi] V streljanju po srečanju slovaške vlade blizu Bratislave ranjen slovaški premier Robert Fico, njegovo stanje je resno

5

V streljanju po srečanju slovaške vlade v kraju Handlova blizu Bratislave je bil danes ranjen slovaški premier Robert Fico. Osumljenca za streljanje so prijeli, Fica pa so prepeljali v bolnišnico. Slovaško notranje ministrstvo je sporočilo, da je šlo za poskus atentata na premierja. Podrobnosti o njegovem zdravstvenem stanju ni navedla.

Po navedbah novinarjev, ki so bili na prizorišču, je bilo izstreljenih več strelov, medtem ko se je 59-letni populistični premier pogovarjal s privrženci.

Fico je nato padel na tla. Njegova ekipa varnostnikov ga je po poročanju medijev najprej odnesla v avtomobil, nato pa so ga s helikopterjem prepeljali v bližnjo bolnišnico. Po nekaterih informacijah slovaških medijev je bil premier ranjen v trebuh, njegovo stanje pa je resno.

Osumljenca za streljanje je aretirala policija, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.

Podpredsednik slovaškega parlamenta Luboš Blaha je po poročanju agencije Tasr potrdil, da je bil premier Fico ustreljen in ranjen. Zaradi incidenta so prekinili sejo slovaškega parlamenta.

Blaha, ki je tako kot Fico iz socialdemokratske stranke Smer-SSD, je odgovornost za napad pripisal slovaški opoziciji.

Območje pred kulturnim domom v Handlovi, kakih 150 kilometrov severovzhodno od Bratislave, kjer je potekalo srečanje vlade, so po incidentu evakuirali.

Odhajajoča slovaška predsednica Zuzana Čaputova je napad ostro obsodila ter ga označila za okrutnega in neusmiljenega. “Šokirana sem. Robertu Ficu želim veliko moči, da bi si v tem kritičnem trenutku opomogel od napada,” je zapisala na družbenem omrežju X.

Fico, ki je bil slovaški premier že med letoma 2006 in 2010 ter med letoma 2012 in 2018, se je po volitvah septembra lani vrnil na oblast na čelu populistično-nacionalistične koalicije. V prvih mesecih na čelu vlade v Bratislavi je januarja ustavil vojaško pomoč Ukrajini, aprila pa je vlada potrdila predlog zakona, ki predvideva razpustitev javne radiotelevizije RTVS in njeno preoblikovanje v novo medijsko institucijo.

O predlogu za razpustitev RTVS, do katerega so kritični opozicija, novinarji in medijske organizacije, češ da ogroža neodvisnost medijev in da želi vlada RTVS zamenjati s sebi naklonjenim propagandnim medijem, je ravno danes razpravljal slovaški parlament.

Slovaški premier Fico po streljanju v smrtni nevarnosti

Iz vlade so sporočili, da je Fico s helikopterjem na poti v bolnišnico v Banski Bystrici, saj da bi pot do Bratislave zaradi nujnosti intervencije trajala predolgo. “Naslednjih nekaj ur bo odločilnih,” so še zapisali na družbenih omrežjih. Na posnetkih javne radiotelevizije RTVS je bilo nato videti osebo, ki so jo na nosilih s helikopterja prenesli v bolnišnico.

Slovaško notranje ministrstvo je sporočilo, da je šlo za poskus atentata na premierja.

Po navedbah očividcev, je bilo slišati štiri strele, medtem ko se je 59-letni premier pogovarjal in rokoval s privrženci v regiji Trenčin. Kot navajajo slovaški mediji, je Fica en naboj zadel v prsa. Napadalec naj bi bil 71-letnik iz kraja Levice.

Odhajajoča slovaška predsednica Zuzana Čaputova je napad ostro obsodila ter ga označila za okrutnega in neusmiljenega. Kasneje je v ločeni izjavi potrdila, da so napadalca prijeli, incident pa označila kot napad na demokracijo. Kot je opozorila, sovražna retorika v družbi vodi k sovražnim dejanjem.

Na dogodek se je z ogorčenjem odzval tudi naslednik Čaputove Peter Pellegrini, ki je ta napad označil za grožnjo slovaški demokraciji brez primere.

Fico, ki je bil slovaški premier že med letoma 2006 in 2010 ter med letoma 2012 in 2018, se je po volitvah septembra lani vrnil na oblast na čelu populistično-nacionalistične koalicije. V prvih mesecih na čelu vlade v Bratislavi je januarja ustavil vojaško pomoč Ukrajini, aprila pa je vlada potrdila predlog zakona, ki predvideva razpustitev javne radiotelevizije RTVS in njeno preoblikovanje v novo medijsko institucijo.

O predlogu za razpustitev RTVS, do katerega so kritični opozicija, novinarji in medijske organizacije, češ da ogroža neodvisnost medijev in da želi vlada RTVS zamenjati s sebi naklonjenim propagandnim medijem, je ravno danes razpravljal slovaški parlament. Sejo so zaradi poskusa atentata prekinili.

Št. komentarjev: 5
 1. marko pravi

  Vse gre v rit, noben ni nikjer več varen. Če lahko streljajo predsednike vlad, potem je lahko vsak žrtev raznih psihičev.

 2. tranqy pravi

  Fico je šel na pico. Ono z gobami.

  1. Re gornjim pravi

   Idiot primitivni!

 3. Re gornjim pravi

  Tepec primitivni!

 4. silvo pravi

  Operacija bojda uspela, Fico je pri zavesti.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen