V kratkem gradbeno dovoljenje za izgradnjo nove infekcijske klinike v UKC Maribor, v jeseni začetek del

0

Potem ko so v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor na začetku leta porušili dotrajano stavbo oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja, naj bi kmalu na njenem mestu začeli graditi novo kliniko. Na ministrstvu za zdravje, kjer vodijo investicijo, pričakujejo v kratkem izdajo gradbenega dovoljenja in jeseni začetek del.

Projekt se je sicer precej podražil. “Po prvotnem načrtu je bila predvidena izgradnja stavbe s skupno površino približno 12.000 kvadratnih metrov, nato pa se je načrt objekta povečal na skupno površino približno 18.360 kvadratnih metrov. Zato so seveda ocenjeni stroški izgradnje objekta dražji,” so za STA povedali na ministrstvu.

“Poleg tega je bil prvotni načrt projekta pripravljen že pred nekaj leti, vmes so se spremenili indeksi cen, pa tudi tehnične smernice – predvsem z vidika varnosti pacientov. Ker gre za infekcijsko kliniko, je na primer zelo pomembno prezračevanje, sodobne inštalacije ter naprave za to pa so danes bistveno dražje, kot so bile na začetku priprave projekta,” so dodali.

Iz prvotnih 50 milijonov evrov je zdaj nadomestna novogradnja stavbe infekcijske klinike ocenjena na 105,2 milijona evrov, vključno z opremo. Po pričakovanjih bo projekt zaključen leta 2027.

Nova stavba bo po napovedih omogočala hospitalizacijo do 69 bolnikov, v primeru epidemije pa do 130.

Stara stavba infekcijskega oddelka, ki je bila zgrajena 1929 in dozidana po delnem porušenju med drugo svetovno vojno, je bila povsem dotrajana, njena zasnova pa ni omogočala, da bi lahko v skladu s sodobnimi medicinskimi smernicami varno obravnavali bolnike z različnimi, tudi novejšimi nalezljivimi boleznimi. Še zlasti kritično je bilo v letih ob pandemiji covida-19 zaradi odsotnosti možnosti ustrezne izolacije bolnikov.

V novi stavbi bodo sobe enoposteljne, omogočala pa bo tudi namestitev intenzivne terapije pod isto streho. Zdaj ta deluje v tretjem nadstropju kirurške stolpnice, oddelek pa je začasno nameščen v stavbi oddelka za psihiatrijo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen