Slovenijo obiskal Putinov tesni zaveznik in nekdanji premier Zubkov, Sova pa očitno spet na dopustu

2

Pred dnevi je Slovenijo obiskal tesni zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina in nekdanji premier Viktor Zubkov, je včeraj poročal portal Necenzurirano. Obisk dolgoletnega vodje upravnega odbora energetskega velikana Gazprom naj bi koordiniralo rusko veleposlaništvo, več podrobnosti o njegovi agendi ni znanih.

Zubkov je zaradi svoje vloge v Gazpromu trenutno na seznamu sankcioniranih oseb Združenega kraljestva, ne pa tudi ZDA ali EU.

Kot piše Necenzurirano, o prihodu Zubkova v Slovenijo iz uradnih virov ni mogoče izvedeti ničesar, skope informacije o njegovem obisku pa so dobili iz neimenovanih tujih diplomatskih krogov.

Trenutno tako ni jasno, v kakšni vlogi je 82-letni Zubkov prišel v Slovenijo.

V zadnjih letih se je sicer z več tujimi državniki in poslovneži srečeval zaradi poslov s plinom kot predstavnik Gazproma in kot Putinov posebni predstavnik za stike z medvladno organizacijo Forum držav izvoznic plina (GECF), navaja Necenzurirano.

Portal je ob tem spomnil na preteklo sodelovanje Gazproma in Geoplina, ki je po izteku pogodbe dobilo tudi sodno nadaljevanje, saj je Geoplin na arbitražno sodišče vložil škodni zahtevek, potem ko naj bi Gazprom v mesecih po invaziji na Ukrajino začel naglo zmanjševati količine dobavljenega plina.

Hkrati pa njegov obisk sledi poslabšanju slovensko-ruskih odnosov po nedavni odločitvi vlade o izgonu diplomata z ruskega veleposlaništva, ki je po navedbah zunanjega ministrstva opravljal aktivnosti, neskladne z njegovim diplomatskim statusom.

Na tem mestu se seveda postavlja vprašanje, če je Sova sploh zaznala ta Zubkov obisk v Sloveniji, ali je to šlo spet mimo nje. Sova med tujimi obveščevalci ne slovi ravno kot zelo sposobna obveščevalna služba. Komisija DZ za nadzor obveščevalno-varnostnih služb (Knovs) pripravlja poročilo o dogajanju, povezanem z aretacijo domnevnih ruskih vohunov v Sloveniji, ki pa jih Sova sploh ni zaznala.

Št. komentarjev: 2
  1. aco pravi

    Naša Sova je v bistvu taborniška skupina. Malo igrajo izvidnika, a za kakšna resna obveščevalska opravila niso usposobljeni. Ne po tehniki, ne po pameti.

  2. Johan pravi

    Tega Putinovega oprodo je gotovo povabil veleum Janša

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen