(V SD zaključili evidentiranje kandidatov pred aprilskim volilnim kongresom) Kot najbolj logična izbira za novega predsednika se kaže šef poslancev SD, umirjeni in povezovalni Jani Prednik

3

Uradnih informacij o predlaganih kandidatih za posamezne funkcije sicer v stranki še ne razkrivajo. Ob predsedniku, podpredsednikih in glavnem tajniku pa bodo delegati aprila volili tudi člane predsedstva in nadzornega odbora.

Za mesto na čelu SD je v igri pričakovano več kandidatov. Po informacijah STA sta med evidentiranimi med drugim vodja poslancev SD Jani Prednik in župan Ajdovščine Tadej Beočanin. Nobeden izmed njiju soglasja h kandidaturi še ni podal, a se bosta po pričakovanjih oba podala v boja za mesto na vrhu stranke. Med evidentiranimi kandidati je tudi aktualna predsednica SD Tanja Fajon, ki pa se še javno ni izrekla o tem, ali se bo aprila med članstvo podala po zaupnico za vnovičen mandat. Najbolj logična izbira se tako za novega predsednika SD kaže šef poslancev SD v državnem zboru, torej Jani Prednik. Tudi poslanci iz drugih poslanskih skupin za Prednika vedo povedati, da je umirjen in povezovalen ter kot tak tip modernega politika.

Del članstva bi medtem na mestu predsednika rad videl dolgoletnega člana stranke in gospodarskega ministra Matjaža Hana, ki je glede na zadnje javnomnenjske ankete najbolj priljubljen politik SD. Han je sicer javno že dejal, da na kongresu ne bo vstopil v bitko za vodilno funkcijo v stranki.

Da je med evidentiranimi kandidati za predsednika stranke pa je danes za medije potrdil tudi minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek. Soglasja h kandidaturi sicer še ni podal. “V tem trenutku je pomembno, da se vsi predlagani in evidentirani kandidatke in kandidati uskladimo, kdo bo tisti, ki ima največ podpore v bazi in bo stranko vodil naprej,” meni. Kot je dejal, si sam želi, da gredo na kongres z enim usklajenim imenom, ker je stranka trenutno v “specifičnem položaju” in potrebujejo enotnost tudi na tem področju. Jevšek se nadeja, da se bodo uspeli uskladiti še ta teden, ko jih čaka vrsta sestankov, med drugim že danes popoldne predsedstvo stranke.

Nominacija za predsedniško funkcijo je sicer po informacijah STA doletela tako dolgoletnega člana in sedanjega v. d. glavnega tajnika Matevža Frangeža kot tudi predsednika Mladega foruma SD Luko Gorška. A slednja nista ravno prepoznavna med širšim članstvom SD, kakor tudi nimate potrebne liderske karizme.

Goršek je tudi med kandidati za podpredsednika stranke, pri čemer naj bi bilo bolj verjetno, da bi se podal v bitko za to mesto. Seznam kandidatov za podpredsedniška mesta je sicer dolg, delegati skladno s statutom volijo dva podpredsednika in dve podpredsednici stranke. Med evidentiranimi kandidati so med drugim tudi aktualni podpredsedniki Matjaž Nemec, Meira Hot in Prednik.

Gre sicer zgolj za evidentirane kandidate, kar torej še ne pomeni, da se bodo omenjeni tudi podali v boj za vodstvena mesta v stranki.

Ob tem bo, kot kaže, najzahtevnejši del kadrovske križanke SD izbira novega glavnega tajnika. Kot je slišati v stranki, kandidatov za to funkcijo ni ravno na pretek. Kdor koli bo namreč zasedel ta položaj, se bo ob posledicah afere sodna stavba in visokem finančnem dolgu stranke bržkone znašel v vse prej kot zavidljivem položaju.

Kdo vse bo torej pristal na kandidaturo, bo bolj ali manj znano v začetku prihodnjega tedna, ko se bo iztekel rok za oddajo soglasij. Kandidaturo za posamezne funkcije pa lahko kandidati vložijo tudi še na samem kongresu stranke, če jih pri tem podpre tretjina delegatov.

V SD se sicer na volilni kongres podajajo po tistem, ko je stranko močno zatresla afera ob nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, ki je s čela ministrstva za pravosodje odnesla ministrico Dominiko Švarc Pipan. Slednja je po večtedenskem razčiščevanju odstopila z ministrske funkcije, še pred tem pa izstopila iz stranke. S funkcije je odstopil tudi glavni tajnik Klemen Žibert.

Št. komentarjev: 3
 1. arabela pravi

  Bolje Prednik kot kompromitirana Fajonova ali neresni Han! Drugih pametnih pa pri SD tako ni.

  1. cmok pravi

   Kaj pa Jonas? :)))))))

 2. Hari pravi

  Podpiram mlajšo politično generacijo, ne glede na to iz katerega političnega pola prihaja.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen