V UKC Maribor odprli prenovljene prostore kardiološke intenzivne terapije

0

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so včeraj odprli prenovljene prostore kardiološke intenzivne terapije, ki se nahaja v prvem nadstropju klinike za interno medicino. Oddelek za kardiologijo in angiologijo je sredi decembra pridobil tudi naziv klinični.

Predstojnik oddelka Franjo H. Naji je v nagovoru ob prerezu traku v novih prostorih povedal, da bodo imeli tu sprva sedem, v kratkem, ko bo vse opremljeno, pa deset intenzivnih postelj druge stopnje. To je po njegovih besedah zelo pomembna pridobitev ne le za oddelek, ampak za celoten klinični center, saj je potreb po intenzivnih posteljah veliko.

“Pomanjkanje intenzivnih postelj za najtežje bolne je ves čas kronično in te nove postelje predstavljajo enormno povečanje – za interno kliniko za okoli 50 odstotkov,” je dejal strokovni vodja klinike za interno medicino Radovan Hojs.

Spomnil pa je, da kadra, ki bi skrbeli za takšne bolnike, močno primanjkuje. “Tu gre za bolnike, ki so med tistimi, ki so v standardnih sobah interne klinike, in tistimi, ki so v intenzivni enoti najvišje stopnje. Še zmeraj so to zelo hudo prizadeti bolniki, z dobro prognozo ob ustreznem, a zelo zahtevnem zdravljenju,” je pojasnil.

Prenovljeni prostori so po besedah generalnega direktorja UKC Maribor Vojka Flisa velika pridobitev tako za bolnike kot zaposlene, saj jim omogočajo bolj kakovostno delo. Ob tem je čestital oddelku za kardiologijo in angiologijo za nedavno pridobitev naziva klinični. Na kliniki za interno medicino je to prvi oddelek, ki je prejel ta najvišji naziv v državi. “Zagotovo ste si ga zaslužili,” je dodala strokovna direktorica Nataša Marčun Varda.

Ta naziv je po besedah Najija potrditev njihovega dosedanjega uspešnega dela tako na strokovnem, organizacijskem, pedagoškem kot znanstvenoraziskovalnem področju. “Na ta način želimo pridobiti več terciarnih sredstev, ki bodo omogočala nadaljnji razvoj našega dela in uvajanje novih metod zdravljenja,” je povedal.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen