Green Day čez dva tedna z novim albumom Saviors

0

Ameriški punk rockerji Green Day za 19. januar napovedujejo izid novega, 14. studijskega albuma z naslovom Saviors. Poleg naslovne, že objavljene skladbe The American Dream Is Killing Me, bo na albumu še 15 skladb, ki jih bodo predstavili tudi na turneji. To bodo začeli 30. maja v Španiji, nastopili pa bodo tudi po drugih evropskih državah.

Po pisanju portala Louder skupina tudi tokrat ne bo razočarala s svojim sporočilom, ki je uperjeno proti nekdanjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu, obenem pa ne bodo prizanesli niti poslovnežu Elonu Musku.

Že ob oktobrskem izidu prvega singla z albuma z naslovom The American Dream Is Killing Me je frontman skupine Billie Joe Armstrong povedal, da je pesem napisal pred več kot tremi leti, vendar je ni želel vključiti na album Father of All Motherfuckers iz leta 2020, ker po njegovem mnenju ni bila primerna za tako “strašno politiko in razdeljenost” v ZDA.

“Toda tokrat smo opozorili nanjo in zdelo se nam je, da je popoln čas zanjo. Za nekaj časa smo se odmaknili od politike, saj nismo želeli biti kot še en strokovnjak na CNN, ki kaže s prstom,” je še pojasnil Armstrong.

Poleg omenjene skladbe, ki vzbuja asociacije na uspešnico Wake Me Up When September Ends, so v javnosti že predstavili tudi pesem z naslovom 1981, in sicer junija lani na festivalu v Quebecu.

Album, ki bo izšel 19. januarja, bodo predstavili tudi na turneji, na kateri se jim bodo pridružile glasbene skupine Smashing Pumpkins, Rancid in Linda Lindas. Turnejo bodo uvedli s koncertom na festivalu O Son do Camino na hribu Monte do Gozo, ki leži nedaleč stran od mesta Santiago de Compostela. 1. junija bodo nastopili v Madridu. Nato so predvideni koncerti še v Franciji, Nemčiji, Avstriji, Italiji, na Nizozemskem, Irskem in v Veliki Britaniji, kjer bodo evropski del turneje sklenili v Londonu 29. junija. Mesec pozneje se bodo podali še na ameriški del turneje, je mogoče razbrati na uradni strani skupine.

Trio Green Day poleg pevca in kitarista Armstronga sestavljata še basist Mike Dirnt in bobnar Tre Cool. Skupina je v svojem energičnem glasbenem izrazu, bogatem z nalezljivimi refreni in melodijami ter z uporniško angažirano sporočilnostjo, znova obudila duha prvega vala punka.

Od leta 1986, ko so začeli na neodvisni kalifornijski punk sceni, so Green Day doslej posneli 13 studijskih albumov, med katerimi veljata za najbolj uspešna Dookie (1994) in konceptualni American Idiot (2004), ki je, prirejen v rock muzikal, zavzel tudi odrske deske Broadwaya. Prodali so skoraj 90 milijonov izvodov plošč, kar jih uvršča med najbolje prodajanje glasbenike, prejeli različna priznanja, med njimi pet grammyjev, vplivali na generacije glasbenikov ter bili sprejeti v dvorano slavnih rock’n’rolla.

Leta 2017 so po 19 letih drugič gostovali v Sloveniji, in sicer so nastopili v dvorani Stožice, kjer so predstavljali album Revolution Radio.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen