Na letališču v Tokiu zagorelo letalo, vseh 367 potnikov in 12 članov osebja na varnem

0

Na letališču Haneda v japonskem glavnem mestu Tokio je danes zagorelo letalo državne letalske družbe Japan Airlines. Vseh 367 potnikov in 12 članov osebja so že evakuirali. Letalo je zagorelo po tem, ko je trčilo z manjšim letalom japonske obalne straže. Pet od šestih članov posadke slednjega je pogrešanih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pilot letala obalne straže je na varnem, pet ostalih ljudi pa je še pogrešanih.

Po poročanju tiskovne agencije Jiji news bi moralo letalo japonske obalne straže, vzleteti proti mestu Wajima, ki ga je v ponedeljek prizadel močan potres. Tja naj bi prepeljalo pomoč za prizadete v potresu.

Predstavnik japonske obalne straže je na tiskovni konferenci na letališču Haneda dejal, da preiskujejo podrobnosti nesreče in da ni jasno, če je šlo za trčenje ter da vedo le, da je bilo vpleteno njihovo letalo.

Po navedbah letalske družbe Japan Airlines je potniško letalo v letalo obalne straže trčilo na pristajalni stezi ali pa na vzporedni stezi, ki je namenjena zgolj vožnji.

Na prvih televizijskih posnetkih japonske javne medijske mreže NHK je videti plamene na oknih in v sprednjem delu letala, ki so jih skušali pogasiti reševalci. Zaradi odpadlega materiala je zagorela tudi pristajalna steza, poroča AFP. Oblasti so na letališče napotile 70 gasilskih vozil.

Današnja nesreča je najhujša tovrstna nesreča na Japonskem od leta 1985, ko je strmoglavilo letalo iste letalske družbe, umrlo pa je 520 ljudi. To je bila nasploh ena najhujših letalskih nesreč v sodobni zgodovini.

V državi se medtem soočajo s posledicami potresa z magnitudo 7,6, ki je prizadel širše območje mesta Wajima. Po doslej znanih podatkih je potres terjal najmanj 48 smrtnih žrtev.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen