NSi v soboto na programski kongres, na EU volitve s samostojno listo, te bodo za Tonina tako ali drugače prelomne

1

NSi bo na sobotnem kongresu potrjevala programska izhodišča za nastop na prihajajočih volitvah v Evropski parlament pod geslom Močna, varna, zelena Evropa. Govor bo tudi o aktualnih političnih razmerah, ob čemer prvak NSi Matej Tonin ocenjuje, da z vsakim dnem raste pripravljenost za oblikovanje drugačne koalicije.

Če želi Evropa na dolgi rok preživeti in ostati globalni igralec, so potrebne spremembe in osredotočenost na strateške korake, je v pogovoru za STA pred sobotnim kongresom, ki bo v Horjulu, poudaril predsednik NSi Matej Tonin. Med ključnimi elementi izpostavlja močno gospodarstvo, enotno diplomacijo in evropsko vojsko.

NSi se zavzema za poslovno okolje, naklonjeno inovacijam in razvoju.

Na področju varnosti poudarjajo nujnost drugačne migracijske politike in azilnih postopkov. Predlagajo pridržanje prosilcev za azil do končne odločitve o prošnji, da se ne bi mogli prosto gibati po državi. “To je pač cena prošnje za azil,” meni. Možnost zaprositve za azil pa bi omejili na zgolj eno državo istočasno. Tako bi se po Toninovih besedah izognili “socialnemu azilnemu turizmu”.

Kot nujno ocenjuje krepitev zunanjih meja EU, v okviru tega pa tudi “gradnjo kredibilnih sil za intervencijo”. Za vsako unijo, državo je namreč ključno, da ve, kdo vanjo vstopa, Evropski uniji pa je pri tem spodletelo, meni. Tudi v luči tega bodo na kongresu odločali o tem, da NSi vladi predlaga aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi in napotitev vojske na južno mejo.

Tretje področje, ki ga NSi izpostavlja v programu, pa je zelena Evropa, ob čemer poudarjajo, da se je transformacije treba lotiti “trezno in realistično”. Hkrati se zavzemajo tudi za jedrsko energijo, ki bi po njihovi oceni EU prinesla tudi energetsko neodvisnost.

O omenjenih področjih bodo v soboto z gosti razpravljali tudi na treh panelnih razpravah.

Po košarici Logarjeve Platforme in SLS na volitve s samostojno listo

Tonin je sicer pred evropskimi volitvami junija prihodnje leto roko sodelovanja ponudil Platformi sodelovanja pod vodstvom poslanca SDS Anžeta Logarja in zunajparlamentarni SLS, ki pa se za oblikovanje skupne kandidatne liste z NSi nista odločili. “Naša ideja je bila, da bi tudi tako naredili enega izmed korakov v prenovi slovenske desne sredine. Pričakoval sem, da bo nekoliko mlajša generacija desnosredinskih politikov bolj pogumna in drzna v nekaterih potezah,” je komentiral prvak NSi.

Po košarici obeh potencialnih partnerjev se na tokratne evropske volitve tako NSi očitno podaja samostojno, ne bo pa članstvo pogoj za kandidaturo, zatrjuje Tonin.

V stranki so sicer med prvimi zaključili z evidentiranjem kandidatov, v naboru sta ob aktualni evropski poslanski Ljudmili Novak in Toninu med drugim tudi poslanca Janez Cigler Kralj in Jernej Vrtovec. Na odločitev Novakove o vnovični kandidaturi sicer še čakajo. “Znani so ji vsi parametri, tudi kako naj bi se lista sestavljala. Če bo to zanjo sprejemljivo, je na njej dobrodošla, če ne, razumem njeno odločitev,” pravi Tonin.

Končna sestava liste bo sicer znana v začetku prihodnjega leta, ko jo bo skladno s statutom stranke potrjeval izvršilni odbor. V potrjevanje slednjemu jo bo skladno z notranjestrankarskimi postopki predlagal predsednik stranke. Ta svojo vlogo vidi predvsem v sestavi “čim boljše ekipe, ki bo medsebojno povezana in si bo pomagala, ne pa si skakala v lase”.

Po informacijah STA je Tonin na eni od sej sveta stranke v preteklih mesecih sicer že napovedal, da Novakove ne bo predlagal za nosilko liste, želi pa si, da na listi kandidira. Tako sta za nosilca liste NSi predvsem dva: Janez Cigler Kralj in Tonin sam. V primeru, da NSi pod vodstvom Tonina, na junijskih evropskih volitvah ne dobi niti enega evropskega poslanca, je njegov odhod z vrha NSi samo še vprašanje časa. NSi bo na evropskih volitvah imela močnega konkurenta, to je listo SLS z nosilcem Petrom Gregorčičem. V primeru, da bi Tonin bil nosilec liste NSi in bi mu slučajno uspelo priti v evropski parlament, bi se seveda prav tako poslovil od vodenja stranke.

O tem, na kak rezultat NSi cilja, pa Tonin pravi, da se bo tem napovedim izognil, saj da v preteklosti z njimi ni bil najbolj uspešen. Javnomnenjske ankete, ki merijo splošno podporo strankam za vstop v DZ, sicer NSi kažejo med okoli štiri in sedemodstotno podporo.

Tonin: Smo v političnem kaosu, z vsakim dnem raste pripravljenost za oblikovanje drugačne koalicije

Na sobotnem kongresom NSi bo govor tudi o aktualni politični situaciji ter problemih in izzivih Slovenije, ki se jih bo v osrednjem nagovoru dotaknil predvsem Tonin.

Po tednih burnega dogajanja na obeh političnih polih prvak NSi ocenjuje, da se je Slovenija znašla v političnem kaosu, zato je nujno iskati poti za izhod. “Vsak mesec, vsako leto, ki ga izgubljamo v tem mučenju, je izguba za Slovenijo,” meni.

Problem vidi tudi v tem, da je bilo “zadnje desetletje politično desetletje novih obrazov”, pri čemer so velika pričakovanja vedno znova rodila velika razočaranja. “Čas je, da priložnost dobijo tudi tradicionalne stranke,” je dodal.

Možnosti za izhod iz “politične krize” je sicer po Toninovih besedah več. Predčasne volitve so najmanj verjetna, medtem ko bi bilo oblikovanje nove vladne koalicije v okviru aktualne sestave DZ najboljša možnost, je prepričan, saj na političnem parketu po njegovih besedah z vsakim dnem narašča pripravljenost za oblikovanje drugačen vladne koalicije.

Možnost vidi v povezovanju opozicije z eno od strank aktualne koalicije, pri čemer bi “opozicija morala priti s kandidatom za predsednika vlade, ki bi bil sprejemljiv tudi za drugo stran”.

Stranke koalicije so sicer po zadnjem srečanju vodstev zatrdile, da je koalicija trdna.

Tako kljub svojim izjavam, da NSi ne bo del vlade, ki bi jo vodil Janez Janša, in ostrim kritikam vlade Roberta Goloba, Tonin zatrjuje, da je NSi sposobna sodelovati z vsemi.

Število komentarjev: 1
  1. Nace pravi

    Nsi bo dobili zagotovo več glasov kot SLS, je pa vprašanje če bo dovolj za 1 evroposlanca. Gregorčič pa je politični no-name, brez vsakršne resne teže. S preferenčnimi glasovi ga bo z lahkoto prehitel Bogovič. Ne pozabit, da slednjega še vedno močno podpira staro udbaško omrežje. Tudi SLS bo težko dobila 1 evroposlanca.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen