Brazilijo prizadel izjemen vročinski val, bilo je 39 stopinj Celzija, a občutena temperatura je bila čez 58 stopinj!

0

Iz večjega dela Brazilije od minulega konca tedna poročajo o ekstremnem vročinskem valu, ki je neobičajen za začetek pomladi. Temperaturni rekordi so padli v številnih krajih, tudi v Rio de Janeiru, kjer so sicer termometri v torek kazali 39 stopinj Celzija, a je bilo čutiti, kot da bi bilo 58,5 stopinje, so sporočile pristojne oblasti.

Po podatkih vremenskega opozorilnega sistema tega obmorskega velemesta Alerta Rio je bila to najvišja občutena temperature od začetka beleženja v letu 2014, saj je presegla doslej najvišjo vrednost 58 stopinj Celzija iz lanskega februarja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi v več kot 20-milijonskem širšem območju Sao Paula so v torek popoldne izmerili rekordne 37,3 stopinje Celzija ob 21-odstotni vlažnosti.

Zaradi izjemno visokih temperatur je nacionalni meteorološki inštitut Inmet ob prestolnici Brasilia razglasil opozorilo v še petnajstih zveznih državah. Prizadetih je skoraj 3000 mest in več sto milijonov ljudi, poraba električne energije pa je zaradi klimatskih naprav rekordna.

Visoke temperature s povprečno pet stopinj Celzija višjimi temperaturami od običajnih, ki jih oblasti pripisujejo vremenskemu pojavu El Nino in podnebnim spremembam, naj bi trajale najmanj do petka.

Vplivu El Nina pripisujejo tudi druge ekstremne vremenske pojave, ki so v zadnjih mesecih prizadeli Brazilijo, kot so zgodovinska suša, ki je izpraznila struge rek v Amazoniji, in močno deževje na jugu države. V Pantanalu, največjem mokrišču na svetu, pa je izjemna suša ta mesec še okrepila gozdne požare, ki so jih večinoma povzročili ljudje.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen