Macron na konferenci za pomoč Gazi pozval k prekinitvi ognja med Izraelom in Hamasom

0

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes v Parizu ob odprtju konference o humanitarni pomoči prebivalstvu v Gazi pozval k prizadevanjem za prekinitev ognja med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas. Napovedal je tudi, da bo Francija letos povečala humanitarno pomoč za ljudi v Gazi na sto milijonov evrov.

Na pobudo Francije danes v Parizu poteka mednarodna konferenca o humanitarni pomoči civilnemu prebivalstvu v Gazi. Namen srečanja s predstavniki držav in humanitarnih organizacij je izboljšanje koordinacije mednarodne pomoči za Gazo ter zbiranje dodatnih humanitarnih sredstev za prizadeto prebivalstvo.

Gostitelj srečanja Macron je od začetku konference pozval k “prizadevanjem za prekinitev ognja” med Izraelom in Hamasom v Gazi, kjer se ob izraelski ofenzivi v odgovor na Hamasove napade 7. oktobra krepi humanitarna kriza, na območju pa primanjkuje elektrike, goriva, vode in medicinskih pripomočkov.

“Na kratki rok moramo delati na zaščiti civilistov. Za to zelo hitro potrebujemo humanitarni premor in moramo si prizadevati za prekinitev ognja,” je dejal Macron udeležencem konference, med katerimi so številni evropski voditelji, tudi slovenski premier Robert Golob.

Med udeleženci konference so bili tudi predstavniki arabskih držav. Egiptovski zunanji minister Sameh Šukri je opozoril, da “to, kar počne izraelska vlada, močno presega pravico do samoobrambe”, in Izrael obtožil kršitve mednarodnega humanitarnega prava, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Palestinski premier Mohamed Štajeh pa je udeležence pozval, naj končajo dvojna merila, ki po njegovih besedah obstajajo med palestinskimi in izraelskimi žrtvami. “Koliko Palestincev mora umreti, da se ta vojna ustavi? Ali je dovolj vsako uro ubiti šest otrok in štiri ženske?” je vprašal Štajeh.

Tako evropski kot ameriški voditelji “imajo težave pri prepričevanju (Izraela), da bi do humanitarnih premorov moralo priti čim prej”, je za francosko televizijo France 2 ob začetku konference povedal predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Pri tem je ponovil, da se ima Izrael pravico braniti in da mora biti to v skladu s pravili mednarodnega prava.

Na konferenci pričakujejo tudi dodatne finančne zaveze za podporo ljudem v Gazi. Združeni narodi ocenjujejo, da bodo prebivalci Gaze in Zahodnega brega do konca leta potrebovali 1,2 milijarde dolarjev pomoči (okoli 940 milijonov evrov).

Francija bo tako letos za humanitarno pomoč palestinskemu prebivalstvu namenila dodatnih 80 milijonov evrov, s čimer bo pomoč dosegla sto milijonov evrov, je napovedal Macron.

“Od 7. oktobra je Francija napovedala 20 milijonov evrov dodatne humanitarne pomoči in ta prizadevanja bomo povečali na sto milijonov evrov v letu 2023,” je izjavil po poročanju AFP.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je v svojem nagovoru poudarila, da je EU največja donatorka pomoči palestinskemu ljudstvu ter da pomaga med drugim s humanitarnim zračnim mostom in logistično podporo Egiptu za dostavo pomoči. EU tudi povečuje pomoč za Gazo, ki bo v letošnjem letu narasla na več kot sto milijonov evrov.

Dan pred začetkom konference je zveza 13 največjih humanitarnih organizacij, med njimi Zdravniki brez meja, Amnesty International in Oxfam, svetovne voditelje pozvala, naj storijo vse, kar je v njihovi moči, da bi dosegli takojšnjo prekinitev ognja v Gazi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen