[Velika neučinkovitost Golobove vlade na terenu] Obupane družine iz Spodnjih Strug: Na nas so pozabili, tehnična pisarna ne deluje, zaprli bomo cesto do Luč, Solčave in Logarske doline!

0

Družine iz Spodnjih Strug v Občini Luče, ki so bile močno prizadete v vodni ujmi, zahtevajo v sedmih do 10 dneh odločitev o sanacije njihovih domov, saj so hiše precej uničene, sanacija pa se mora izvršiti najkasneje do 27. oktobra. Župan Luč Klavdij Strmčnik je za STA povedal, da delajo na tem, da omenjene družine dobijo ustrezne informacije.

Spomnil je, da je 21. septembra potekal sestanek s predstavniki tehnične pisarne, na katerem so bili tudi predstavniki družin. Na sestanku so se pogovarjali o sanaciji velikega usada, ki je po avgustovski ujmi nastal nad naseljem Struge. Dogovorili so se, da bo tehnična pisarna izdelala projektno nalogo, na podlagi katere bo geolog opravil geološke raziskave območja usada.

“Dejstvo je, da ni osebe, ki bi si upala odločiti in reči, zadeva bo takšna pa takšna, možno bo narediti protipoplavno zaščito ali pa je ne bo možno. Jaz sem se pogovarjal s posameznimi akterji in vsak s svojega področja pač razlaga, da se bo zadeva dala urediti,” pravi Strmčnik.

Meni tudi, da so te družine upravičeno nezadovoljne, ker bo v bistvu v petek devet tednov po poplavah, pa še danes nihče ni povedal, ali se bodo dale te poplavljene hiše urediti ali ne. Hudourniška poplava je družinam v bistvu poškodovala temelje objektov, ki jih je treba sanirati oz. zaliti s betonom še pred zimo.

Predstavniki družin so medtem sporočili, da so doslej prejeli le informacijo, da bodo odgovor o njihovi usodi dobili do decembra. Menijo tudi, da bi bilo bolje, da bi tudi njihove hiše odneslo, ker bi potem vsaj vedeli, pri čem so v danih razmerah.

Če njihovim zahtevam ne bo ugodeno, bodo zaprli cesto do Luč, Solčave in Logarske doline, so napovedali.

“Hiše so zaradi vode spodkopane, razžrte, življenjsko nevarne, živeti v njih je nevarno za naša življenja, torej nemogoče. Živimo na sedmih različnih lokacijah, težko delujemo kot družine, imamo težave z mobilnostjo, saj nam je odneslo oz. uničilo 13 avtomobilov,” navajajo predstavniki družin.

Ocenili so, da tehnična pisarna očitno ne deluje in nima učinka, medtem pa njihovi domovi dnevno propadajo, ker v njih ni življenja.

Predstavniki družin so dejali, da želijo izvedeti od pristojnih, ali bodo Struge še naprej obstajale ali ne.

“Če nimajo jasnega namena z našim naseljem, naj nam to jasno povedo in preselili se bomo na druge varnejše lokacije. V tem času moramo tudi zaposleni zagotavljati svojim družinam življenjsko eksistenco s svojimi službami, sami ukvarjamo se s sanacijo, a opažamo, da smo pri tem pozabljeni in nemočni, saj ves svoj prosti čas namenimo ohranitvi naših domov,” so navedli.

Dodali so še, da po vseh travmah, ki so jih preživeli v čakanju na rešitev s helikopterjem med vodno ujmo, se nazadnje ukvarjajo s tem, na kar niso nikdar pomislili niti ne verjamejo, da se jim to dogaja.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen