V Varnostnem svetu ZN pozivi Izraelu k spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava in prekinitvi ognja

0

Večina udeležencev odprtega zasedanja Varnostnega sveta ZN na ministrski ravni o Bližnjem vzhodu je danes pozivala Izrael, naj spoštuje mednarodno humanitarno pravo in omogoči več nujne pomoči za Palestince v Gazi. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je dejal, da ni nihče nad mednarodnim humanitarnim pravom.

Guterres je izrazil globoko zaskrbljenost nad očitnimi kršitvami mednarodnega humanitarnega prava, ki se dogajajo v Gazi. “Nihče ni nad mednarodnim humanitarnim pravom,” je dejal, pri čemer ni posebej omenjal Izraela.

Pozdravil je tri konvoje s humanitarno pomočjo, ki so od 7. oktobra, ko je Izrael zaradi napadov Hamasa blokiral Gazo, prišli do Palestincev. “Vendar je to le kapljica v morje resničnih potreb,” je dejal. Dodal je, da bo Gaza v dnevu in pol ostala brez goriva, kar bo dodatna katastrofa. “Ponavljam poziv za takojšnjo humanitarno prekinitev ognja,” je dejal Guterres.

Položaj na terenu je podobno opisal tudi posebni koordinator ZN za mir na Bližnjem vzhodu Tor Wennesland, za njim pa še Lynn Hastings, namestnica generalnega podsekretarja ZN za humanitarne zadeve in nujno pomoč Martina Griffithsa.

V napadih Hamasa je umrlo 1400 Izraelcev, zajeli pa so tudi več kot 220 talcev. Izraelski odgovor je medtem doslej po podatkih palestinskih oblasti terjal 5700 življenj. Hastings je to potrdila in ponovila, da je dosedanja humanitarna pomoč Gazi kapljica v morje. “Če ne bo goriva, ne bo bolnišnic, ne bo čiste vode, ne bo hrane. Izrael mora takoj obnoviti oskrbo z vodo in elektriko, treba pa je najti tudi način za dostavo goriva v Gazo,” je dejala.

Palestinski zunanji minister Rijad al Maliki je poudaril, da je treba končati pokol, ki ga izvaja Izrael pod nezakonito okupacijo. “Varnostni svet ZN ima dolžnost, da ustavi pokol. To zahteva tudi naše človeško dostojanstvo,” je dejal.

Izraelski zunanji minister Eli Cohen je nato večkrat povzdignil glas in Guterresa vprašal, v katerem svetu živi, da kritizira Izrael. Našteval je imena talcev, ki so jih ugrabili pripadniki Hamasa, in predvajal domnevne posnetke pogovorov med teroristi, ki se veselijo prelivanja judovske krvi. Ob tem je pozval mednarodno skupnost, naj pritisne na Katar, ki naj bi imel vpliv, da prepriča Hamas v izpustitev vseh talcev.

Zunanji minister Brazilije Mauro Viera je nato znova pozval k spoštovanju humanitarnega prava in dejal, da ima Izrael kot okupacijska sila pravno in moralno obveznost, da zaščiti prebivalce Gaze. “Civilisti morajo biti zaščiteni vedno in vsepovsod,” je poudaril.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken pa je pojasnil, da so ZDA nedavno glasovale proti brazilskemu predlogu resolucije o Bližnjem vzhodu, ker ni omenil pravice Izraela do obrambe pred teroristi. “Kje je ogorčenje nad ubitimi otroci? Kje je obsodba grozot? Nobena država ne more prenašati pokola svojih ljudi,” je dejal in omenil dosedanja prizadevanja ZDA za pomoč Palestincem.

Izpostavil je še potrebo po preprečitvi širjenja spopadov v regiji in posebej zagrozil Iranu, da bodo ZDA branile svoje ljudi, če bodo Iran ali s tamkajšnjim režimom povezane oborožene skupine napadle Američane. “Ne želimo si spopada z Iranom, ampak bomo hitro in odločno branili naše ljudi in našo varnost,” je dejal Blinken.

“Edina pot do trajnega miru je rešitev dveh držav, nad katero ne smemo obupati. Palestinci si zaslužijo svobodo in samoodločbo,” je še dejal državni sekretar ZDA.

Zasedanje se je nadaljevalo z izjavami zunanjih ministrov, vendar pa v ozadju ni bil pripravljen noben predlog resolucije. Varnostni svet je sicer doslej zavrnil že dva predloga – najprej ruskega, ki ni obsodil napada Hamasa, nato pa še brazilskega, ki je napade obsodil, vendar so ZDA uporabile pravico do veta, ker ni izrecno omenil pravice Izraela do samoobrambe.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen