Pred novembrom poudarili pomen zdravja in preventive pri odkrivanju raka pri moških

0

Bliža se november, mesec, ki je že nekaj let po zaslugi mednarodnega gibanja Movember posvečen ozaveščanju o pomenu zdravja moških, predvsem v smeri preventive in zgodnjega odkrivanja raka. Strokovnjaki in predstavniki društev bolnikov so ob tem izpostavili pomen preventivnih pregledov, saj zgodnje odkritje raka pomeni večjo možnost ozdravitve.

Movember je mednarodno gibanje za osveščanju moških o zdravju in boleznih, ki prizadenejo moško populacijo, med njimi sta rak prostate in testisov, pa tudi depresija. Poleg osveščanja člani gibanja zbirajo tudi donacije za dobrodelne organizacije, ki so povezane z moškim zdravjem, je na današnji novinarski konferenci povedal predstavnik Mednarodnega gibanja Movember Slovenija Martin Šala.

Predsednik združenja urologov Simona Hawlina je poudaril, da zelo podpira gibanje Movember, saj s tem razbijajo tabuje in osveščajo moške glede raka na prostati ali modih. “Moški gredo zelo neradi k zdravniku. Mora pa jim postati jasno, da prej kot greš na pregled prostate ali mod in odkriješ raka, večja je možnost ozdravitve. Brki so lep simbol, ki ljudi spomni, da je občasni preventivni pregled pri zdravniku lahko zelo koristen,” je poudaril.

Na pomen zgodnje diagnostike pri rakavih obolenjih je opozoril tudi predstojnik urološkega oddelka Splošne bolnišnice (SB) Celje Sandi Poteko, ki je povedal, da je na področju urologije pri moških treba opozoriti tudi na raka mehurja. Sodobna medicina pri zdravljenju tega raka ni tako uspešna kot pri zdravljenju raka prostate in raka mod, zato je preživetje bolnikov, ki obolijo za to boleznijo, manjše.

Če je petletno preživetje bolnikov z rakom mod 97-odstotno, bolnikov z rakom prostate pa 95-odstotno, je petletno preživetje bolnikov z rakom mehurja 55-odstotno. Ob pomenu zgodnje diagnostike je pri tem raku treba opozoriti tudi na to, da so najpomembnejši znani dejavniki tveganja kajenje, dolgotrajno uživanje nekaterih analgetikov in poklicna izpostavljenost kancerogenim snovem, je pojasnil Poteko.

Predstavnik Društva uroloških bolnikov Igor Antauer je za STA pojasnil, da se društvo zavzema za spodbujanje moških, da redno hodijo na preglede. “Moški imamo namreč slabo disciplino obiskov zdravnikov,” je dejal.

Preventivni pregledi so zelo pomembni, pri raku prostate bi bilo že sicer visoka raven preživetja še boljša, če bi pristojni uvedli presejalni program. Po njegovih informacijah je program že prejel zeleno luč, sledila bo študija, na njeni podlagi pa priprava metodologije za testiranje, je dejal.

Društvo uroloških bolnikov Slovenije, Društvo OnkoMan, Mednarodno gibanje Movember in Združenje urologov Slovenije vsako leto pred mesecem novembrom pripravijo dogodek, ki ga zaznamuje tudi dobrodelna nota. Tako so letos celjski bolnišnici predali donacijo v vrednosti 5000 evrov, je pojasnil Antauer.

Za donacijo, ki bo bolnišnici v pomoč pri nakupu videolinije za cistoskopije – preiskave, ki jih urologi izvajajo v postopkih diagnostike, se je društvu zahvalil direktor SB Celje Dragan Kovačić. Še bolj od finančnih sredstev je zanj pomemben simbolni pomen geste, ki priča o zaupanju in zadovoljstvu pacientov s storitvami, ki jih izvajajo zanje.

Društvo sicer po besedah Antauerja razvija program mentorstva za pomoč bolnikom, ki so soočeni z diagnozo raka, ob tem pa vabijo na svojo spletno stran, kjer so bolnikom na voljo različne koristne informacije: www.dub.si.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen