Število ubitih v izraelskih napadih na Gazo preseglo 5.000, od tega umrlo 2.055 otrok

0

V izraelskih napadih na območje Gaze je bilo od začetka najnovejše zaostritve bližnjevzhodne krize ubitih najmanj 5087 ljudi, od tega 2055 otrok, še okoli 15.273 pa je bilo ranjenih, je danes sporočilo ministrstvo za zdravje v tej palestinski enklavi.

Izrael je z intenzivnim obstreljevanjem Gaze pričel kmalu po tistem, ko so pripadniki palestinskega oboroženega gibanja Hamas 7. oktobra izvedli napade na cilje po Izraelu in ubili več kot 1400 ljudi.

Skupno je tako najnovejša zaostritev bližnjevzhodne krize terjala že več kot 6400 smrtnih žrtev. V to število sicer ni vštetih več kot 1000 pripadnikov Hamasa, ki so jih na ozemlju Izraela po lastnih navedbah ubile tamkajšnje varnostne sile.

Od začetka spopadov med Izraelom in Hamasom je bilo v Gazi ubitih tudi najmanj 29 uslužbencev ZN, je danes sporočila tiskovna predstavnica Agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA). Na območju Gaze je razseljenih več kot milijon ljudi, približno 400.000 pa je zatočišče poiskalo v okoli 90 prostorih pod nadzorom ZN.

UNRWA ob tem opozarja, da so zavetišča prenatrpana. Vsako od njih je bilo namreč zasnovano za največ 2000 ljudi, vendar je v najbolj prenatrpanem zavetišču trenutno skoraj 20.000 ljudi, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Za Gazo je Izrael kmalu po izbruhu spopadov uvedel blokado z ukinitvijo oskrbe z osnovnimi življenjskimi potrebščinami. Prva humanitarna pomoč je po dolgotrajnih prizadevanjih vendarle stekla v soboto z odprtjem mejnega prehoda Rafa. Ameriški predsednik Joe Biden in izraelski premier Benjamin Netanjahu sta nato v nedeljo zagotovila, da bo dotok pomoči Gazi odslej reden.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen