Pri koncu izgradnja 24 kilometrov kanalizacije v Mariboru

0

V Mestni občini Maribor se zaključuje izgradnja 24 kilometrov kanalizacijskih sistemov, s katero so pričeli pred dvema letoma. Za projekt, vreden okoli 11 milijonov evrov, je občina prejela sofinanciranje Evropskega sklada za regionalni razvoj v vrednosti okoli pet milijonov evrov. Ostalo je zagotovila iz občinskega proračuna.

Danes so uradno predali namenu del v Kamniški grabi, kjer so poleg kanalizacije uredili tudi cesto in postavili podporne zidove ob potoku, ki je v neurju pred nekaj meseci prestopil bregove.

Izgradnja kanalizacije je potekala v sklopu projekta Odvajanje in čiščenje voda v porečju Drave – Mestna občina Maribor, v okviru katerega se izvajajo dela še na območju Limbuša, Laznice, Peker, Hrastja, Malečnika in Trčove.

Projekt znaša okoli osem milijonov evrov in mora biti zaključen do konca letošnjega leta. Po besedah župana Saše Arsenoviča je nekaj dela le še v Malečniku, ostali deli pa naj bi bili kmalu zaključeni. “To je bil eden tistih projektov, kjer smo se najbolj bali, da bomo zamudili sofinanciranje iz kohezijskih sredstev, a smo ga uspeli izvesti,” je povedal na današnji prireditvi v Kamniški grabi, kjer bo lahko na kanalizacijski sistem na novo priključenih 62 objektov.

Dodatno so v okviru del tudi uredili 1,3 kilometra ceste in postavili podporne zidove ob potoku. “S tem, da nismo bili dovolj hitri, smo imeli pravzaprav srečo. Povodenj je odnesla del ceste, tik preden smo jo nameravali asfaltirati. Če bi to že bilo izvedeno, bi povodenj odnesla tudi novo cesto. Potem smo projekt prilagodili in zdaj smo vsi veseli,” je dejal župan.

Podžupan Samo Peter Medved je ob tem izrazil obžalovanje, da niso uspeli še docela urediti struge potoka. “Na razpisu na žalost nismo uspeli. Direkcija za vode tega projekta ni prepoznala kot dovolj sonaravnega, čeprav so projektno nalogo predhodno potrdili. Tako da tukaj ostaja še nekaj izzivov za naprej,” je dejal.

Krajani so nove pridobitve veseli, ne le zaradi možnosti priklopa na kanalizacijski sistem in nove ceste, ampak tudi zaradi boljših možnosti za turistični razvoj. “Odprtih projektov je še kar nekaj, zagotovo pa smo zadovoljni, da se danes odpira cesta skozi Kamniško grabo in da je urejena kanalizacija, ki se je doslej v veliki meri stekala v potok. Prav tako smo veseli, da so urejeni hišni priklopi in podporni zidovi, za katere je narava spomladi pokazala, da so nujni potrebni,” je povedal predsednik krajevne skupnosti Kamnica Simon Hauptman.

V krajevnih skupnostih Kamnica in Bresternica – Gaj so sicer spomladi žugali z možnostjo odcepitve od mariborske občine, ker so se čutili zapostavljene pri občinskih vlaganjih v infrastrukturo. “Zagotovo je naš odziv takrat pomagal pri odnosu do mestne občine. Ne moremo reči, da smo 100-odstotno zadovoljni, a da se bolje sodelovati z njimi kot prej,” je danes povedal Hauptman.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen