Palestinci tudi po izteku 24-urnega roka množično bežijo s severa Gaze

0

Prebivalci Gaze tudi po izteku 24-urnega roka za evakuacijo, ki ga je izraelska vojska izdala v petek in nato podaljšala do danes, množično bežijo na jug območja pred napovedano kopensko ofenzivo. Iz Gaze medtem poročajo o novih izraelskih napadih, narašča pa tudi število mrtvih in ranjenih, med katerimi so tudi Palestinci, ki bežijo z območja.

Prebivalci severnega dela Gaze tudi po izteku 24-urnega roka za evakuacijo, ki ga je izraelska vojska očitno podaljšala, množično bežijo pred napovedano kopensko ofenzivo.

Vojska jim je za umik sprva dala en dan časa, nato pa je rok nekoliko zamaknila, tako da naj bi se po zadnjih podatkih iztekel danes ob 15. uri po srednjeevropskem času, a so ga očitno podaljšali. Ob tem je sporočila, da lahko za pot proti jugu varno uporabijo dve poti.

Na severu območja Gaze je bil na eni od evakuacijskih poti v petek popoldne napaden konvoj palestinskih civilistov. Pri tem je bilo po poročanju britanskega BBC ubitih najmanj 12 ljudi, tudi otroci. Na tovornjaku, ki je bil zadet, pa je bilo okoli 30 ljudi, je bilo videti na posnetkih.

Po podatkih palestinskega ministrstva za zdravje je bilo med begom na območju Gaze ubitih 70 ljudi. Krivdo za napad je ministrstvo pripisalo Izraelu.

Združeni narodi so bili kritični do Izraela in pozvali k preklicu ukaza o evakuaciji, generalni sekretar ZN Antonio Guterres pa je zahteval, naj nemudoma omogoči dostop humanitarne pomoči v Gazo, za katero je Izrael pred dnevi še zaostril blokado. Guterres je opozoril, da je položaj v Gazi dosegel nevarno novo dno.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes sporočila, da je v Egiptu blizu meje z območjem Gaze pristalo letalo z medicinskimi in drugimi potrebščinami za nujne zdravstvene potrebe prebivalcev te palestinske enklave. Pomoč bi lahko po navedbah organizacije dostavili takoj, ko bodo omogočili dostop preko mejnega prehoda Rafa med Egiptom in območjem Gaze.

Rafo naj bi začasno odprli in omogočili odhod ameriškim državljanom, so sporočili iz State Departmenta in jih pozvali, naj se odpravijo proti njemu, da mu bodo čim bliže v primeru odprtja. Neimenovan ameriški uradnik je pred tem povedal, da sta se Izrael in Egipt strinjala, da lahko državljani ZDA danes zapustijo območje Gaze. Tam naj bi jih bilo okoli 500.

Izraelska vojska se medtem pripravlja na naslednjo fazo operacije, cilj pa je uničiti Hamas in njegove vojaške zmogljivosti, je povedal njen tiskovni predstavnik Jonatan Konrikus.

Vojska je tudi sporočila, da so njene sile ubile dva visoka pripadnika Hamasa, ki naj bi bila odgovorna za vodenje in pripravo napadov na Izrael pred tednom dni. V raketnih napadih so ubili Alija al Kadija, pred tem pa tudi Merada Abu Merada.

Teden dni po nepričakovanem napadu skrajnega palestinskega gibanja Hamas na Izrael se število smrtnih žrtev predvsem na palestinski strani povečuje.

Izraelska vojska je v obstreljevanju območja Gaze samo v zadnjih 24 urah po navedbah tamkajšnjega ministrstva za zdravje ubila 324 ljudi, od tega 126 otrok. V tednu dni napadov pa je bilo na območju Gaze ubitih že 2215 Palestincev, med njimi 724 otrok. Ranjenih je bilo več kot 8700 ljudi.

V napadih pripadnikov Hamas je na izraelski strani umrlo več kot 1300 ljudi, nekaj manj kot 3400 je bilo ranjenih.

ZN pa so opozorili, da je bilo na območju Gaze po tednu dni intenzivnega izraelskega obstreljevanja uničenih več kot 1300 zgradb, poškodovanih pa 55.000 domov.

V izraelskih zračnih napadih na območje Gaze naj bi bili ubiti tudi talci, ki jih je Hamas zajel med napadi pred tednom dni. Skupno je umrlo že 22 talcev, samo v zadnjih 24 urah devet, je sporočilo oboroženo krilo Hamasa. Po izraelskih ocenah je v rokah Hamasa kakih 150 ljudi, med katerimi so tudi tujci.

Hamas je medtem nadaljeval raketne napade na Izrael. Opozorila pred napadi so se sprožila v Tel Avivu in na jugu Izraela.

Vse več žrtev zaradi konflikta je tudi med novinarji. Izraelska vojska je danes sporočila, da zelo obžaluje smrt novinarja agencije Reuters, ki je bil ubit v petek, ko se je znašel ujet v čezmejnem obstreljevanju na jugu Libanona ob meji z Izraelom. Vojska odgovornosti za incident, v katerem je bilo še šest novinarjev ranjenih, ne priznava, je pa navedla, da incident preiskujejo. Libanonska vojska pa je zatrdila, da Izrael stoji za raketnim obstreljevanjem ob meji z Libanonom.

Kljub zaostrovanju razmer Varnostni svet ZN, ki se je v petek za zaprtimi vrati sestal na posvetovanju o krizi na Bližnjem vzhodu, znova ni dosegel soglasja o odzivu ali ukrepih. Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija je po zasedanju novinarjem povedal, da je njegova država predlagala humanitarno prekinitev ognja, odgovornost za trenutne razmere v Izraelu in Gazi pa pripisal ZDA in EU.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell pa je menil, da je bil svet zelo neuspešen pri prizadevanjih za vzpostavitev rešitve z dvema državama za Izraelce in Palestince. Ob tem je posvaril pred vse slabšimi razmerami v Gazi in pozval Izrael k spoštovanju mednarodnega prava.

Savdska Arabija, ki je v zadnjih mesecih zbližala odnose z Izraelom, naj bi po navedbah dobro obveščenih virov do nadaljnjega prekinila pogovore o morebitni normalizaciji odnosov z izraelsko državo. Prekinitev pogovorov je povezana z bombardiranjem območja Gaze in prisilnim preseljevanjem tamkajšnjega palestinskega prebivalstva.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen