[Golobova kandidatka za ministrico za zdravje Valentina Prevolnik Rupel] Zdravniška zbornica: Nova ministrica ne bo imela 100 dni časa za uvajanje!

0

Kandidatka za ministrico za zdravje je Valentina Prevolnik Rupel, zdajšnja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje in članica strateškega sveta za zdravstvo pri premierju Robertu Golobu, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Prevolnik Ruplovo najprej čaka predstavitev pred parlamentarnim odborom.

“Prizadevala si bo za dostopno in kakovostno zdravstveno oskrbo v javnem zdravstvenem sistemu in zagotovitev stabilnega financiranja z določitvijo ustrezne košarice pravic,” so o kandidatki za ministrico sporočili iz kabineta predsednika vlade.

“Njene reference poznamo, je poznavalka zdravstvenega sistema, tudi financ, že od poletja se trudi za vsebino reform na ministrstvu,” pa je v današnji izjavi za medije povedal vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic. Dodal je, da ne drži, da v Gibanju Svoboda in na ministrstvu za zdravje ne delajo na reformah. Konkretni izdelki bodo v javnost prišli v kratkem, je napovedal.

Predlog kandidature je premier Robert Golob danes poslal v DZ, so sporočili iz njegovega kabineta. Po poslovniku DZ se mora kandidat za ministra najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstaviti pristojnemu delovnemu telesu DZ, v tem primeru je to odbor za zdravstvo, nato pa ga mora na seji potrditi še DZ.

Ob zeleni luči DZ bo Prevolnik Rupel na čelu ministrstva kot ministrica s polnim mandatom nasledila Danijela Bešiča Loredana, ki je s funkcije odstopil julija. Po njegovem odstopu je sicer resor začasno prevzel predsednik vlade Robert Golob, ki funkcijo ministra za zdravje torej opravlja že skoraj tri mesece.

Prevolnik Rupel je po izobrazbi ekonomistka, leta 2009 je doktorirala na ljubljanski ekonomski fakulteti z naslovom Vpliv kvalitete življenja na postavljanje prioritet in na učinkovitost alokacije sredstev v zdravstvu, piše v njenem življenjepisu, ki je objavljen na spletni strani ministrstva za zdravje.

Pred opravljanjem funkcije državne sekretarke na ministrstvu za zdravje je delovala kot raziskovalka in znanstvena svetnica na Inštitutu za ekonomska raziskovanja v Ljubljani, kjer se je ukvarjala s področjem zdravstva in dolgotrajne oskrbe. Predavala je tudi na DOBA Fakulteti za uporabne poslovne in družbene študije v Mariboru, je članica strateškega sveta za zdravje pri predsedniku vlade.

V preteklosti je delala kot svetovalka ministra za zdravje in kot svetovalka generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. V zadnjih letih se ukvarja predvsem s področjem merjenja izidov zdravljenja in definiranjem kazalnikov kakovosti ter na vrednosti temelječo zdravstveno obravnavo, njeno širše področje delovanja pa je financiranje zdravstvenega varstva in zdravstveno zavarovanje ter vrednotenje zdravstvenih tehnologij, še piše na spletni strani ministrstva.

Vse od odstopa Bešiča Loredana so se sicer vrstile špekulacije o novem kandidatu za ministra, kot verjetna kandidatka pa se je že zgodaj omenjala tudi Prevolnik Rupel, ki je funkcijo državne sekretarke nastopila, ko je resor začasno prevzel Golob.

Menjave na čelu zdravstvenega ministrstva so bile sicer tudi v preteklosti pogoste. Na čelu ministrstva za zdravje se je do zdaj zamenjalo 20 posameznikov. Tomaž Gantar in Andrej Bručan sta na ta ministrski stolček sedla po dvakrat, funkcijo ministra za zdravje so štirikrat začasno opravljali tudi premierji, enkrat pa zunanji minister. V povprečju so posamezniki funkcijo zasedali manj kot dve leti.

Izzivov tudi tokratni kandidatki prav gotovo ne bo zmanjkalo. Kljub lani sprejetemu interventnemu zakonu v zdravstvu so namreč na številnih področjih čakalne dobe nedopustno dolge, nezadovoljstvo čakajočih pacientov pa je veliko. Zdravstveni sistem se sooča s kadrovskimi in organizacijskimi težavami, glede na napovedi pa jo čaka tudi dokončanje preoblikovanja zdravstvenega zavarovanja.

V zdravniški zbornici ob informaciji, da je premier Robert Golob v DZ poslal predlog kandidature Valentine Prevolnik Rupel za ministrico za zdravje, izpostavljajo, da so za reševanje težav v zdravstvu potrebni premišljeni pristopi. Nova ministrica, ki bo nastopila funkcijo v sredini mandata vlade, ne bo imela 100 dni časa za uvajanje, so poudarili.

“Zdravniške organizacije bodo še naprej podpirale vse rešitve, ki ohranjajo javno in vsem dostopno zdravstvo. V ospredje postavljamo predvsem izzive zaposlovanja v javnem sistemu, ki mora ponujati konkurenčne delovne pogoje. Sistem želimo regulirati tako, da bi zaposleni v zdravstvu ostajali tam, kjer jih ljudje najbolj potrebujejo,” so sporočili iz Zdravniške zbornice Slovenije.

Ob tem so poudarili, da je med zdravniki sprejeto splošno mnenje, da si želijo delati v javnem zdravstvu. Zato je treba poiskati poti do razvoja sistema, ki bo z motiviranimi zaposlenimi zagotavljal tako kakovostno oskrbo kot varne delovne pogoje.

Za reševanje nabranih težav in izgradnjo zdravstvenega sistema prihodnosti potrebujemo premišljene in izvirne pristope, ki temeljijo na podatkih in upoštevajo najboljše izkušnje iz primerljivih okolij, so prepričani. “Rešitve morajo biti sprejemljive za vse, tako za bolnike kot zaposlene v zdravstvu, saj bomo potrebne spremembe izpeljali le pod pogojem, da jih bodo ljudje prepoznali kot uresničljive in smiselne,” menijo v zbornici.

Nova ministrica ne bo imela 100 dni časa za uvajanje, hkrati pa bo morala reševati akutne probleme in načrtovati sistemske ukrepe. Tu so težave primarnega nivoja, kjer se parcialne rešitve niso izkazale kot rešitev, in zagotovo največji izziv, kako sploh ohraniti zdravnike in ostale zdravstvene delavce v javnem zdravstvenem sistemu, so opozorili.

Predsednik vlade Robert Golob, ki je od odstopa Danijela Bešiča Loredana začasno vodil zdravstveni resor, je v DZ danes poslal predlog kandidature Valentine Prevolnik Rupel za ministrico za zdravje. “Prizadevala si bo za dostopno in kakovostno zdravstveno oskrbo v javnem zdravstvenem sistemu in zagotovitev stabilnega financiranja z določitvijo ustrezne košarice pravic,” so o kandidatki za ministrico sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen