Tomaž Barada s pozivom visokošolskim ustanovam k posluhu za vrhunske športnike; njegova hči Tyra se je zaradi toge Univerze v Mariboru, sedaj vpisala na fakulteto v Nišu

0

Primer neuspešnega vpisa njegove hčerke na mariborsko fakulteto bi moral biti po besedah predsednika Športne zveze Maribor Tomaža Barade opomin visokošolskim ustanovam v Sloveniji, da poskušajo prisluhniti vrhunskim športnikom. “Želim, da se podobne situacije slovenskim športnikom ne bi več dogajale,” je dejal na današnji novinarski konferenci.

Svetovna prvakinja v tekvandoju Tyra Barada se ni mogla vpisati na študijski program športno treniranje na mariborski pedagoški fakulteti. Pogoj za vpis je opravljen test gibalnih sposobnosti, ki se ga športnica ni mogla udeležiti, ker je bila v času razpisanih terminov na svetovnem prvenstvu in evropskih igrah.

Kot je danes povedal njen oče Tomaž Barada, se je zdaj vpisala na fakulteto v Nišu v Srbiji. “Želeli smo si, da Tyra kot športnica obiskuje mariborsko fakulteto in ostane v Sloveniji, a žal to ni bilo mogoče. Tu smo vsi poraženci,” je dejal.

Ponovil je, da je Tyra takoj, ko je prejela vabilo na test gibalnih sposobnosti, poslala fakulteti opravičilo, da se ga ne more udeležiti. Ko se ni mogla udeležiti tudi drugega razpisanega roka za preizkus, se je ponovno opravičila in prosila za dodaten termin, a ji na fakulteti tega niso omogočili, ker ni podala ustrezne vloge. “Ni jemala mesta nikomur, saj mesta za vpis niso bila zapolnjena, obenem pa gre za plačljiv študij,” je ogorčen Barada.

Na Univerzi v Mariboru se zagovarjajo, da so datumi preizkusov znani že februarja. “V primeru upravičene zadržanosti v času razpisanega termina preizkusa posebnih nadarjenosti imajo kandidati za študij tako dovolj časa za vložitev ustrezne prošnje s priloženimi ustreznimi dokazili za morebitno uskladitev datumov preizkusov v posameznem prijavnem roku,” je v odzivu prejšnji teden zapisal rektor Zdravko Kačič.

Družina Barada fakulteti zameri predvsem to, da bodoče študentke niso seznanili z možnostjo podaje takšne vloge. Zato pozivajo pristojne na univerzi, da to v prihodnje spremenijo in s tem vrhunskim športnikom ob športni karieri omogočijo tudi šolanje. “Vsi si želimo, da bi bili naši športniki ustrezno izobraženi,” je danes povedal Tomaž Barada.

Profesorica s III. gimnazije Maribor Nada Pocrnjić se je pridružila temu pozivu. Želi si, da bi se dobra praksa šolanja športnikov v srednješolskem izobraževanju, kjer so jim omogočene številne prilagoditve, prenesla tudi na visokošolsko raven.

Profesor na mariborski univerzi Peter Sitar je prav tako mnenja, da bi pristojne službe na univerzi morale delovati bolj proaktivno in pomagati mladim v postopkih. “Tyra se ni želela izogniti preizkusu, želela je le drug termin,” je poudaril.

Prepričan je, da bi se z ustreznejšo komunikacijo izognili takšnim neljubim primerom. “Mogoče je prav zdaj, zaradi tega primera, priložnost, da naredimo sistem boljši, bolj prijazen do športnikov,” je dejal.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen