Prvi ljubljanski festival športa v znamenju zdravega življenjskega sloga brez alkohola

0

Konec tedna se bo v ljubljanskem parku Tivoli v okviru projekta Ljubljana je šport odvil prvi ljubljanski festival športa, na katerem se bo Ljubljana predstavila s pestro ponudbo športnih aktivnosti. Kot je na novinarski konferenci poudaril ljubljanski župan Zoran Janković, bo to eden izmed prvih dogodkov, kjer ne bo alkohola.

Župan je izpostavil pomembno vlogo zavoda Varna pot, ki ozavešča o negativnih učinkih alkohola na življenje ljudi.

“Večkrat pozabimo, da ima alkohol veliko negativnih učinkov, saj povzroča nasilje v družini, različne konflikte, predvsem pa nesreče v prometu,” je izpostavil predsednik zavoda Varna pot Robert Štaba. Omenil je, da so lansko leto policisti na cestah odkrili 15.000 alkoholiziranih in približno 1000 voznikov pod vplivom drog. Letos je hudih nesreč povezanih z alkoholom manj. “Ta festival prihaja ravno ob pravem času in lahko pokažemo Evropi, svetu, Sloveniji, da znamo, da zmoremo, da se znamo zabavati tudi brez alkohola,” je navedel.

Posebno pozornost na festivalu bodo namenili zdravju, zato bo kar nekaj programov namenjenih tudi preizkusu zdravstvenega stanja prebivalcev s področja športa. “Naša želja je, zlasti po covidnem času, da se gibalna sposobnost vseh nas dvigne. Ker je le ta v tem času nekoliko upadla, jo skušamo s temi programi dvigniti,” je dejal podžupan Samo Logar. Pojasnil je, da želijo z odsotnostjo alkohola na tem dogodku spodbuditi zavedanje, da šport krepi zdravje.

Logar je na novinarski konferenci še dejal, da želijo skupaj z oddelkom za šport snovati vizijo in strategijo, v kateri bi Ljubljano pozicionirali kot prestolnico športa širše v našem območju. “Po zadnjih podatkih 66 odstotkov prebivalk in prebivalcev Ljubljane vsaj dvakrat tedensko redno trenira v športu. Naš cilj je, da s temi projekti in programi dosežemo 75 odstotkov do leta 2028,” je poudaril podžupan.

Na festivalu se bodo obiskovalci lahko preizkusili v 40 različnih športih, tekmovali v 11 športnih tekmovanjih, uživali v kulinariki ter brezplačnem koncertu Magnifica, je pojasnil vodja mestnega oddelka za šport Marko Kolenc.

Kot je dejal podžupan bo dogodek namenjen prebivalcem Ljubljane ter vsem ostalim obiskovalcem. V sklopu projekta Ljubljana je šport pa je zastavljen tudi program različnih vrst gibanj. Ti programi, ki so prebivalcem Ljubljane namenjeni brezplačno, so pomembni za vključevanje čim večjega števila ljudi v šport.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen