TikTok na Irskem zagnal prvo evropsko podatkovno središče

0

Družba TikTok je danes v Dublinu na Irskem odprla dolgo pričakovano podatkovno središče, v katerem bo shranjevala podatke evropskih uporabnikov istoimenskega družbenega omrežja. Dve dodatni evropski podatkovni središči bodo odprli do konca letošnjega leta, poročajo tuje tiskovne agencije.

TikTok je evropski podatkovni center prvič napovedal leta 2020.

“Naše prvo podatkovno središče v Dublinu obratuje in vanj smo že začeli seliti podatke evropskih uporabnikov,” so zapisali v sporočilu za javnost, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Dve dodatni središči, na Norveškem in Irskem, bosta pripravljeni do konca leta, je novinarjem povedala evropska vodja oddelka za zasebnost pri TokToku Elaine Fox.

Za varnost podatkovnega središča bo skrbelo britansko podjetje za kibernetsko zaščito NCC Group.

TikTok, ki je v lasti kitajskega podjetja ByteDance, z odprtjem podatkovnega središča v Evropi naslavlja skrbi Bruslja, da lahko do podatkov evropskih uporabnikov TikToka dostopajo kitajske državne ustanove. Pri TikToku so večkrat zanikali povezave s Pekingom in zagotovili, da so podatki uporabnikov varno shranjeni v podatkovnih središčih v Singapurju in ZDA.

V evropskih podatkovnih središčih bodo shranjeni podatki uporabnikov TikToka iz Evropskega gospodarskega območja (EEA), Združenega kraljestva in Švice, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen