Po koncu parlamentarnih počitnic poslance čaka pestra politična jesen, v nekaterih strankah klavzure

0

Poslanci parlamentarne počitnice končujejo v delovnem vzdušju. Poleti so se morali namreč zglasiti na več izrednih sejah. Avgust so zaznamovale ujme, zaradi katerih so na dveh zasedanjih potrjevali zakone, ki prinašajo možnost odprave posledic. V nadaljevanju jeseni jih čaka še en zakon o obnovi po ujmi, pa tudi sicer bo jesen politično pestra.

Parlamentarne počitnice so se začele 16. julija in trajajo do 31. avgusta. V tem času ni rednih zasedanj DZ in delovnih teles. V poslopju parlamenta pa so v tem času potekala slikopleskarska dela v vrednosti 80.000 evrov, prenovili so razsvetljavo in pode v posameznih prostorih, za kar bo DZ skupno odštel 72.000 evrov, so pred začetkom počitnic v DZ navedli za STA.

Potem ko so počitnice začeli z izrednimi zasedanji, na katerih so med drugim kljub vetu DS potrdili zakon o dolgotrajni oskrbi, so jim jih avgusta, kot še mnogim drugim, skrajšale vremenske ujme. V začetku avgusta, nekaj dni po katastrofalnih poplavah, so poslanci na izredni seji potrdili novelo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, s katero so pospešili dodelitev finančnih sredstev prizadetim občinam v obliki akontacije, ki je možna še pred dokončno oceno škode. Novela je uvedla tudi možnost povračila škode v kmetijstvu.

V četrtek so potrdili še nujne ukrepe za odpravo posledic in pomoč prizadetim v nedavnih vremenskih ujmah ter zagotovili sredstva za njihovo financiranje. Z rebalansom proračuna so za pomoč oškodovanim namenili 520 milijonov evrov. Z interventnim zakonom pa med drugim predvidevajo ustanovitev posebnega sklada za obnovo in nove vladne službe za obnovo. Pričakovati je, da jo bo vodil Boštjan Šefic, ki kot državni sekretar v kabinetu predsednika vlade že zdaj vodi koordinacijo aktivnosti po ujmi. Poslanci bodo jeseni obravnavali tudi zakon o obnovi po ujmah.

Nadaljevanje zdravstvene reforme ob hkratnem iskanju novega ministra

Poleg tega poslance tudi sicer čaka pestra jesen. Ob težko pričakovani zdravstveni reformi bodo morali med drugim potrditi tudi novega ministra za zdravje. Kdo to bo, za zdaj še ni jasno. Predsednik vlade je prejšnji teden v pogovoru za oddajo 24ur zvečer napovedal, da kljub sprejemanju sanacijskih ukrepov po poplavah druge reforme ne bodo zastale, ime novega zdravstvenega ministra pa bi moralo biti znano predvidoma do konca septembra.

V DZ bodo po napovedih nadaljevali tudi obravnavo predloga zakona o digitalizaciji zdravstva, ki bo po napovedih nekdanjega ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana vpeljal digitalno transparentnost v slovenski zdravstveni prostor. S 1. januarjem bi tako morali vsi izvajalci zdravstveno dokumentacijo posredovati v enotni informacijski sistem, predlog zakona pa med drugim predvideva tudi vzpostavitev gospodarske družbe v 100-odstotni državni lasti, ki bo skrbela za elektronski sistem v zdravstvu.

Pred poslanci bo tudi novela zakona o zaščiti živali, ki so ga v parlamentarni postopek vložili poslanci koalicijskih poslanskih skupin s prvopodpisano Meiro Hot (SD) in je naletel na nemalo kritik. Čaka jih tudi obravnava vladnega zakona o ureditvi nekaterih vprašanj v zvezi s prekrški, storjenimi v času veljavnosti ukrepov zaradi nalezljive bolezni covid-19. Ta med drugim predvideva povrnitev plačanih oz. izterjanih glob v postopkih, ki so bili v mandatu prejšnje vlade uvedeni na podlagah, za katere se je izkazalo, da so neskladne z ustavo.

Na dnevnem redu DZ bosta jeseni tudi predloga novel zakona o duševnem zdravju, ki popravlja določene neustavnosti, in zakona o štipendiranju, ki bi ukinil nezdružljivost Zoisove in državne štipendije. Vlada pa je v DZ poslala tudi predlog novele insolvenčnega zakona, s katerim želi prenesti določila evropske uredbe, odpraviti neskladja z ustavo ter uvesti spremembe za boljše poplačilo upnikov. Trd oreh bo tudi obravnava proračuna za prihodnji dve leti.

V Gibanju Svoboda so za STA pojasnili, da prenova zdravstva še vedno ostaja ključna reforma, se bodo pa nekatere druge prioritete zaradi obsežnosti škode, ki so jo povzročile vremenske ujme, nekoliko zamaknile. Sanacija bo dolgotrajna in potrebna bo sprememba zakonov, ki posegajo na različna področja, kar je absolutna prioriteta, so dodali.

Na čelu Levice sprememba, v nekaterih drugih strankah klavzure

Pestro pa bo v drugi polovici leta tudi na strankarskem parketu. Z izbiro novega vodstva danes namreč zaključujejo v stranki Levica, s čela katere se po desetih letih poslavlja dosedanji koordinator Luka Mesec. Za vodenje Levice se potegujeta kulturna ministrica Asta Vrečko in poslanec Miha Kordiš. Več možnosti naj bi imela po nekaterih informacijah s terena kandidatka Vrečko.

V ponedeljek in torek bo potekala klavzura NSi, krščanske demokrate pa jeseni čaka še programski kongres.

Klavzuro morajo izpeljati tudi v SD, ki so jo zaradi julijskih ujm prestavili na jesen.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen