[MODRI IN POKVARJENI] Za posilstvo 32-letne ženske osumljenima hrvaškima policistoma grozi do deset let zapora

0

Hrvaškima policistoma, ki so ju v četrtek pridržali zaradi suma posilstva, grozi do deset let zapora, je sporočilo županijsko državno tožilstvo v Karlovcu. Gre za 36- in 50-letnega uslužbenca liško-senjske policijske uprave, zoper katera je sodišče zaradi nevarnosti vplivanja na priče odredilo enomesečni pripor. Krivdo oba zanikata.

Osumljenca sta po navedbah državnega tožilstva storila kaznivo dejanje proti hrvaški državljanki konec avgusta na območju liško-senjske županije. Ker ju sumijo hudega kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost, jima grozi do deset let zapora.

Po doslej znanih informacijah sta policista domnevo posilila 32-letno znanko. Po navedbah hrvaškega časnika Jutarnji list naj bi jo posilila v avtu. Eden je bil takrat v službi, drugi pa ne.

Z liško-senjske policijske uprave, kjer sta zaposlena osumljenca, so v četrtek sporočili, da so oba suspendirali. Izpostavili so tudi, da sta s svojim vedenjem povzročila veliko škodo vsem pripadnikom policije.

Na Hrvaškem je sicer že v pripravi nov zakon proti nasilju nad ženskami. V njem bo vsako spolno nadlegovanje obravnavano kot kaznivo dejanje in ne kot prekršek, danes piše Jutarnji list. Višje bodo tudi denarne kazni za prekrške v primerih družinskega nasilja.

Posameznik, ki bo spolno nadlegoval bližnjo ali podrejeno osebo ali osebo, ki je odvisna od njega ali posebno ranljiva zaradi starosti, bolezni, invalidnosti ali telesnih in duševnih motenj, bo po pisanju časnika kaznovan z do dvema letoma zapora. Najnižja kazen za spolni odnos brez privolitve, v katerem ni bila uporabljena sila, se bo povišala z enega na tri leta zapora, za deset odstotkov pa se bodo povišale tudi vse najnižje denarne kazni za prekrške po zakonu o zaščiti pred družinskim nasiljem.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen