Na prvi redni seji po počitnicah poslanci tudi o vračilu covidnih glob in duševnem zdravju

0

Kolegij predsednice DZ se je danes dogovoril o sklicu septembrske redne seje DZ. Poslance na prvem rednem plenarnem zasedanju po parlamentarnih počitnicah med drugim čaka obravnava zakonskih predlogov o povračilu glob zaradi kršitve neustavnih covidnih odlokov, zaščiti živali in duševnem zdravju.

Na današnjem kolegiju predsednice DZ so se predstavniki poslanskih skupin dogovorili tudi o terminskem programu dela za oktober in november.

Večino časa so se sicer vrteli okoli očitkov o dopustnosti vlaganja dopolnil in nujnosti upoštevanja mnenj zakonodajno-pravne službe DZ. Vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj je namreč sprva izpostavil, da prihaja do neenakovredne obravnave pri vlaganju zakonskih dopolnil.

Po njegovih besedah se je v preteklosti večkrat zgodilo, da so koalicijske poslanske skupine vložile dopolnila, ki niso izpolnjevala poslovniško določenih pogojev, pa je bila njihova obravnava dopuščena, medtem ko v primeru dopolnil opozicije temu ni bilo tako. Ob tem je pozval, naj se poslovnik DZ tolmači za vse enako, predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič pa bi po njegovem mnenju kot nekdo z izvoljeno avtoriteto morala poseči v tovrstna razlikovanja in preprečiti nered.

Klakočar Zupančič je vodji poslancev NSi zagotovila, da se bo zavzela za to, da do takšnih odklonov v prihodnje ne bo prihajalo. Hkrati je pozvala vodje poslanskih skupin, naj kadar zaznajo razpravo na sejah matičnih odborov ali sejah DZ o nedopustnih dopolnil na to takoj opozorijo.

Tudi vodja poslancev Svobode Borut Sajovic je zatrdil, da se bodo trudili, da bo ohlapnega razumevanja predpisov čim manj, pri pripravi dopolnil pa da ne bodo pozorni zgolj na vsebino, ampak tudi obliko. Vsi, ki kritizirajo aktualno stanje v DZ, pa sicer po njegovem mnenju potrebujejo samorefleksijo. Kot je dejal, je bilo v času epidemije covida-19 največ ohlapnega razumevanja predpisov, “pa so nekateri vse predloge in rešitve kot koalicijski partner podprli”.

Cigler Kralj je sicer opozoril še na “precedens”, ki se po njegovih besedah dogaja v DZ glede upoštevanja mnenj zakonodajno-pravne službe. Med drugim je navedel, da je bilo v parlamentarni postopek v zadnjem času vloženih več zakonskih predlogov, ki po mnenju zakonodajno-pravne službe ne izpolnjujejo pogojev za obravnavo v parlamentarnem postopku, denimo zakon o zaščiti živali, predlog novele zakona o kmetijsko gozdarski zbornici in predlog sprememb zakona o verski svobodi. Po njegovem mnenju bi morali pri vlaganju zakonov držati določen nivo. “Če se ne bomo naslanjali na svojo zakonodajno-pravno službo, potem smo spet v neredu in lahko pravzaprav relativiziramo čisto vsako, odločitev v DZ,” je dejal.

Predsednica DZ je ob tem poudarila, da zakonodajno-pravna služba opravlja pomembno delo, a dodala, da o morebitni ustavni spornosti oziroma skladnosti z ustavo odloča ustavno sodišče. Slednje pa ima lahko kdaj tudi drugačno mnenje kot pa zakonodajno-pravna služba, je dejala. Hkrati je izpostavila, da so poslanci politiki in tako sprejemajo tudi politične odločitve. “Želela bi si, da se seveda trudimo za zakonitost in ustavnost, ker je to temelj pravne države, vsekakor moram priznavati najvišjo avtoriteto na tem področju ustavnemu sodišču, ki pa je s strani trenutne opozicije velikokrat doživelo tudi oporekanje te avtoritete,” je dejala Klakočar Zupančič.

O obeh odprtih vprašanjih bodo sicer vodje poslanskih skupin razpravljali tudi na posvetu pri predsednici DZ prihodnji teden.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen