Elon Musk trdi, da je lani preprečil ukrajinski napad na rusko črnomorsko floto

0

Poslovnež in milijarder Elon Musk je v četrtek zatrdil, da je septembra lani preprečil ukrajinski napad na oporišče ruske mornarice, ko je zavrnil zahtevo Kijeva po aktivaciji dostopa do interneta na območju blizu zasedenega polotoka Krim ob Črnem morju, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ob tem je sprti strani znova pozval k premirju.

V Ukrajini od začetka ruske invazije na to državo februarja lani deluje satelitsko internetno omrežje Starlink, ki ga je na ozemlju Ukrajine zagotovilo Muskovo podjetje SpaceX, da bi ukrajinski vojski in prebivalcem omogočili dostop do spleta.

Musk je v četrtek v zapisu na omrežju X, nekdanjem Twitterju, ki je v lasti njegovega podjetja X Corp, omenil “nujno zahtevo ukrajinskih vladnih organov za aktivacijo povezave Starlink na območju, ki sega do Sevastopola”.

Dodal je, da je bil njihov očiten namen potopiti večino ruskega ladjevja, zasidranega v tamkajšnjem pristanišču. Sevastopol je namreč glavno oporišče ruske črnomorske flote na polotoku Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

“Če bi se strinjal z zahtevo ukrajinskih oblasti, bi bilo podjetje SpaceX neposredno soudeleženo pri agresivnem dejanju in stopnjevanju konflikta,” je dejal Musk. Z zapisom se je odzval na trditve v nedavno objavljenem odlomku iz svoje biografije, ki naj bi kmalu izšla v celoti.

Avtor Muskove biografije Walter Isaacson v omenjenem odlomku trdi, da je Musk ukrajinski vojski preprečil dostop do interneta na omenjenem območju, ker naj bi mu ruski veleposlanik v ZDA povedal, da bi morebiten ukrajinski napad na Krim povzročil ruski odziv z jedrskim orožjem.

Poleg tega je Musk v četrtkovem zapisu Rusijo in Ukrajino znova pozval k premirju. “Vsak dan umira vedno več mladih Ukrajincev in Rusov, da bi pridobili ali izgubili majhne koščke ozemlja, pri čemer se meje komajda spreminjajo. To ni vredno njihovih življenj,” je zapisal.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen