Mag. Dejan Kaloh v poslanskem vprašanju: Kakšno je stališče Vlade RS glede prepovedi prodaje energijskih pijač mlajšim od 18 let?

3

Pisno poslansko vprašanje poslanca, mag. Dejana Daloha, ki ga je naslovil na Vlado RS objavljamo v celoti:

Spoštovani,

raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje »Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju«, opravljena leta 20218, je pokazala, da energijske pijače pije več kot tretjina mladostnikov, od tega vsak šesti 11-letnik in vsak drugi 15-letnik. Po ocenah naj bi slovenski mladostnik v povprečju popil 2,5 litra energijskih pijač mesečno, kar Slovenijo uvršča v evropsko povprečje. Raziskava Zveze potrošnikov Slovenije, med ljubljanskimi osnovnošolci opravljana leta 2021, pa je pokazala, da jim energijske pijače ponudijo celo starši sami, misleč, da gre za eno izmed brezalkoholnih pijač.

Strokovnjaki opozarjajo, da ni nobenega dobrega razloga, da bi otroci in mladostniki pili energijske pijače. Kofein, vsebovan v energijskih pijačah, ima na njihovo zdravje le negativne vplive, tako kratkoročne kot dolgoročne, sploh zato, ker je prisoten v višjih koncentracijah.

Dejstvo, da so energijske pijače škodljive za zdravje, je verjetno veliki večini državljanom dobro poznano. A kljub zavedanju in opozorilom strokovnjakov je, tako kot pri mnogih drugih substancah in škodljivih stvareh, večkrat potrebna tudi reakcija države oziroma njeno pozitivno ukrepanje.

Litva je maja 2014 kot prva država članica Evropske unije prepovedala prodajo energijskih pijač mlajšim od 18 let, in sicer prav iz zdravstvenih razlogov. Dve leti kasneje je njenemu zgledu sledila Latvija, kot zadnja pa se je za ta korak odločila Poljska, ki je prepoved uvedla prav v teh dneh.

Glede na navedeno me zanima:

 1. Kakšno je stališče Vlade RS glede prepovedi prodaje energijskih pijač mlajšim od 18 let?
 2. Ali na Ministrstvu za zdravje potekajo kakršne koli aktivnosti v tej smeri?
Št. komentarjev: 3
 1. samo pravi

  Edino pravilno, zakaj bi pa mladina morala lokati to svinjarijo???

 2. Maja pravi

  Podpiram. Tudi smrti med mladimi so že bile zaradi teh energijskih pijač!

 3. Sigmund pravi

  Če želimo v prihajajočem obdobju imeti možnost tekmovati na globalnem trgu, bo treba imeti še bolj prost dostop do poživil..

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen