(“Če se ne vrnem, upoštevajte naslednje!”) Berlusconijevih pet otrok v celoti sprejelo očetovo “milijardno” oporoko; večinski delež v Fininvestu dobila najstarejša otroka, zadnja partnerka pa zajetnih 100 milijonov evrov

0

Vseh pet otrok nekdanjega italijanskega premiera Silvia Berlusconija je v celoti sprejelo očetovo oporoko. Dediči junija umrlega politika so dokumente podpisali v ponedeljek v Milanu, med drugim pa so se se zavezali, da v prihodnjih petih letih ne bodo spreminjali svojih deležev v družinskem holdingu Fininvest, poročajo tuje tiskovne agencije.

Večinski, 53-odstotni delež v Fininvestu, sta dobila Berlusconijeva najstarejša otroka iz prvega zakona Marina in Pier Silvio. S tem naj bi zagotovila stabilnost in kontinuiteto upravljanja holdinga.

Berlusconi je v oporoki po poročanju italijanske tiskovna agencija Ansa, ki je imela vpogled v dokument, zapisal, da Marina ostaja predsednica upravnega odbora Fininvesta, Pier Silvio pa glavni izvršni direktor Mediaseta. V enakem deležu bosta lastnika 53 odstotkov delnic holdinga. Ostale deleže delnic Fininvesta je razdelil med svoje tri otroke iz drugega zakona – Barbaro, Eleonoro in Luigija Berlusconija.

Berlusconijevi otroci so se tudi dogovorili, da bodo skladno z očetovo voljo in oporoko stricu Paolu Berlusconiju ter zadnji očetovi partnerki Marti Fascina iz zapuščine izplačali po sto milijonov evrov, očetovemu zaupniku Marcellu Dell’Utriju pa 30 milijonov evrov.

Peterica je v ponedeljek v sporočilu za javnost poudarila, da so očetovo zapuščino sprejeli v popolni harmoniji ter se s tem poklonili očetovi neizmerni velikodušnosti.

Pod okriljem holdinga Fininvest sta med drugim italijanska medijska družba Mediaset in največja založniška hiša v državi Mondadori s številnimi časniki, v njegovi lasti pa je tudi 30-odstotni delež v banki Mediolanum. Podjetja v okviru holdinga s približno 20.000 zaposlenimi ustvarijo za več kot pet milijard evrov prometa.

Vrednost premoženja, ki ga je Berlusconi zapustil svojim otrokom, naj bi po ocenah znašala več kot pet milijard evrov, od tega samo delež Fininvesta 3,9 milijarde. Ob tem je treba upoštevati še podjetja, ki kotirajo na borzi, nepremičninske družbe in nepremičnine v njegovi lasti, kot so vile in stanovanja, počitniške hiše v Porto Rotondu in Cannesu, jahte, vrednostne papirje, umetniška dela in druge naložbe ter denar. Oporoka, ki jo je lastnoročno napisal na treh straneh, ne vsebuje podrobnosti o vrednosti.

Berlusconi, ki je v starosti 86 let umrl 12. junija za posledicami levkemije, je v pismu, priloženem oporoki, svojim otrokom še izrazil veliko ljubezni. Napisal ga je 19. januarja lani, preden je šel v milansko bolnišnico San Raffaele. “Če se ne vrnem, upoštevajte naslednje,” je še zapisal in navedel zapuščino svojemu bratu, partnerki in Dell’Utriju. Odločitev glede Fininvesta pa je po poročanju medijev sprejel že oktobra 2006.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen