Biden na 22. obletnico terorističnih napadov pozval k narodni enotnosti, na slovesnosti v New Yorku prebrali imena skoraj 3000 žrtev napadov

0

Ameriški predsednik Joe Biden je v ponedeljek na slovesnosti, na kateri so se spomnili 22. obletnice terorističnih napadov 11. septembra 2001, spomnil na občutek narodne enotnosti, ki so ga imeli takrat. Ob tem je v vojaškem oporišču v mestu Anchorage na Aljaski opozoril, da nikoli ne smejo izgubiti tega občutka.

“Ne smemo nikoli izgubiti tega občutka narodne enotnosti,” je pozval Biden. “11. september počastimo tako, da obnovimo vero drug v drugega,” je dodal.

Biden je ob vse večjem političnem razkolu v državi pozval, naj gradijo na enotnosti od takrat, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Bolj kot kdaj koli prej je pomembno, da se združimo okoli načela ameriške demokracije, ne glede na naše politično ozadje,” je dejal demokrat. Država ne sme podleči nesmiselni politiki razlik in delitev ter se razdvajati zaradi nepomembnih prepirov, je dejal. “Še naprej moramo držati skupaj,” je poudaril.

11. septembra 2001 so teroristi mednarodne mreže Al Kaida ugrabili štiri potniška letala. Dve sta treščili v dvojčka Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku, eno v Pentagon, četrto, namenjeno na kongresno palačo v Washingtonu, pa je po uporu potnikov strmoglavilo na polje v Pensilvaniji. Umrlo je 2977 ljudi, od tega 2753 v obeh stolpnicah New Yorku, ki sta se zrušili, 184 v Pentagonu in 40 v Pensilvaniji.

Na slovesnosti v spominskem parku v New Yorku so danes kot vsako leto doslej prebrali imena skoraj 3000 žrtev napadov. Počastili so jih tudi z minuto molka ob 8.46 in 9.03 po lokalnem času, torej ob urah, ko sta leta 2001 letali trčili v stolpa Svetovnega trgovinskega centra.

“Dust Lady”

Na spodnji sliki je Marcy Borders, ameriška pravna pomočnica, ki je delala za Bank of America v njeni podružnici Svetovnega trgovinskega centra. Rodila se je 19. julija 1973 in tragično umrla 24. avgusta 2015. Marcy Borders je preživela grozljive dogodke 11. septembra 2001, ko je Svetovni trgovinski center napadla Al Kaida. Takrat je bila stara 28 let.

Fotograf Stan Honda je tistega dne ujel njeno ikonično podobo, zaradi katere si je prislužila vzdevek “Dust Lady”. Ko je razmišljal o zapuščini svoje fotografije, je Honda dejal: “V preteklih letih mi je bilo nenavadno misliti, da ima moja fotografija trajen učinek. Nikoli si nisem predstavljal, da bom imel takšno podobo. Verjamem, da se ljudje s tem povezujejo, ker prikazuje eno samo osebo, ki se poskuša spopasti s kaosom tistega usodnega dne.”

Leta 2011 je Marcy Borders razkrila, kako je travma 11. septembra povzročila desetletno depresijo in zasvojenost. Opisala je, kot da bi se njena dušo podrla skupaj s stolpi.

Na žalost so avgusta 2014 Marcy Borders diagnosticirali raka na želodcu, ki ga je pripisala izpostavljenosti strupenemu prahu med rušenjem Svetovnega trgovinskega centra. Kljub temu, da ni bila operirana in je potrebovala več kemoterapije, so se njeni zdravstveni računi narasli na 190.000 dolarjev. Trdno je verjela, da je njen rak povezan z izpostavljenostjo strupenim snovem, in takrat je izjavila: “Vsekakor verjamem v to, ker nisem imela nobenih drugih bolezni, kot so visok krvni tlak, visok holesterol ali sladkorna bolezen.”

Marcy Borders je izgubila boj z rakom in umrla 24. avgusta 2015.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen