V obstreljevanju Ukrajine ubitih najmanj sedem ljudi, Odeso napadli z droni

0

V ruskem obstreljevanju dveh vasi blizu mesta Liman na vzhodu Ukrajine so bili pozno v torek ubiti trije ljudje, so sporočile lokalne oblasti. Še najmanj štirje ljudje so bili ubiti, ko so ruske rakete zadele šolo v regiji Sumi na severovzhodu države, v napadu z droni pa je bila poškodovana infrastruktura za shranjevanje in izvoz žita v Odesi.

V topniškem obstreljevanju vasi blizu Limana so umrli trije starejši ljudje. Poleg njih je bil en človek ranjen, še en civilist pa je utrpel poškodbe v vasi Zakitne, je na Telegramu objavil guverner regije Doneck Pavlo Kirilenko.

V ločenem napadu so bili v vasi Seredino-Buda v regiji Sumi na severovzhodu Ukrajine, blizu meje z Rusijo ranjeni štirje ljudje, stanovanjsko poslopje pa je zadel dron, so na Facebooku sporočile regionalne vojaške oblasti.

Kasneje so iz Kijeva sporočili še, da so bili med ruskim obstreljevanjem v regiji Sumi ubiti najmanj štirje ljudje, potem ko so rakete zadele eno tamkajšnjih šol. Sprva so sicer poročali o dveh smrtnih žrtvah.

Po navedbah ukrajinskega notranjega ministra Igorja Klimenka so reševalci pod ruševinami našli trupla ravnatelja, njegovega namestnika, tajnice in knjižničarke. Poleg tega naj bi bile ranjene še štiri osebe.

Eno smrtno žrtev in 11 ranjenih so zabeležili tudi v ruskih napadih na regijo Herson, o obstreljevanju pa so poročali tudi iz regij Harkov in Zaporožje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V napadu na pristaniško Odeso so bili zadeti objekti, ki se uporabljajo pri proizvodnji in odpošiljanju, med poškodovanimi poslopji so tudi žitnice, je javil guverner regije Odesa Oleg Kiper.

Zračna obramba je po navedbah vojske med napadom sestrelila devet dronov šahed iranske izdelave. Civilnih žrtev v zadnjem tovrstnem napadu od propada dogovora o izvozu žita iz Črnega morja ni bilo.

V ruskih napadih na ukrajinska pristanišča je bilo v enem mesecu uničenih okoli 270.000 ton žita, je danes v objavi na družbenih omrežjih zapisal ukrajinski minister za infrastrukturo Oleksandr Kubrakov.

“Rusija sistematično napada cisterne in skladišča za žito, da bi ustavila izvoz kmetijskih proizvodov,” je dejal.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen